• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Mehmet Beyhan: Konseyden Birliğe

Mehmet Beyhan: Konseyden Birliğe
Bağımsızlıklarının 30’uncu yılını kutlayan Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye, İstanbul’da tarihi bir karar aldı.

12 Kasım 2021’de Yassıada’da toplanan Türk Konseyi’nin 8’inci Zirvesinde ‘’Türk Devletleri Teşkilatı’na’’ dönüştü. Bu oldukça önemli bir gelişmeydi.

Avrupa’nın çifte standart tutumuna karşı ‘’Türkiye alternatif seçeneklere sahip’’ olduğunu pek çok kez bu köşede yazmıştık. Böyle bir oluşumun gerçekleşmiş olması tam da belirtiğimiz gibi Türkiye’nin alternatif seçeneklere sahip olduğunun somut bir göstergesidir.

İnsanlık tarihinin akışı içinde yüzer yıllık zaman dilimleri her şeyi ifade etmeyebilir. Ancak burada önemli olan zaman birimleri değil, süreçleri ve etkileridir. Bu süreç doğru değerlendirilirse, dünya barışına ciddi etkisi olacaktır.

Dünya, yeni siyasi bloklaşma sancılarını yaşarken, ortaya çıkan gelişmeler, anlamamızı zorlaştıracak kadar çok hızlı geçmektedir. Teknolojik gelişmeler, devletlerarası ilişkiler, sosyal dönüşüm ya da yozlaşmalar olabildiğince hızlanmış durumdadır.

Ekonominin ağırlığı Asya’ya kaydığı herkesin mutabık olduğu bir gerçektir. Bilindiği gibi tarihi İpek Yolu Asya ile Avrupa arasında geçmektedir. Bu güzergâhta bulunan Türk Cumhuriyetleriyle Türkiye’nin toplam nüfusu 300 milyondur. Geniş bir coğrafyaya ve trilyonlarca dolarlık ekonomik kaynaklara sahiptir.

Avrupa Birliği, Türkiye’yi asla Birliğe almayacaktır. Çünkü Avrupa gittikçe radikalleşiyor ve radikalleştikçe ufku daralıyor. Türkiye, ufku daralan bir Avrupa’nın içine sığmayacak kadar büyük bir medeniyete sahiptir.

Ancak Avrupa, Türkiye’yi Birliğe almayacağı hâlde siyasetten alacakmış gibi davranıyor. Türkiye de siyasetten Birliğe üye olma hedefinden vazgeçmesin ama enerjisini Türk Birliği’nin sağlanmasına harcaması gerektiğini düşünüyorum. Zira Türk Birliği’nin sağlanması, hem teorik hem de pratik açıdan daha gerçekçidir.

Teorik açıdan daha gerçekçidir: Çünkü devletlerin uzun vadede stratejik birlikler kurabilmeleri için ortak milli menfaatlere sahip olmaları lazımdır. Ancak bunun da olabilmesi için ortak değerlere sahip olmaları gerekir. Türkiye, Türk Cumhuriyetleriyle hem ortak milli menfaatlere hem de ortak değerlere sahiptirler.

Devamı: https://milatgazetesi.com/yazarlar/konseyden-birlige-7019/

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim