• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Mehmet Nuri Yardım: Yusuf Bilge

Mehmet Nuri Yardım: Yusuf Bilge
Üstat Sezai Karakoç’tan hemen sonra Yusuf Bilge Büyükboyacı da fani dünyaya veda etti. Bir süredir rahatsız olan şairimiz, Isparta’nın “gül suyuyla abdest alan” erenlerindendi.

Çok kıymetli destanlara imza attığı hâlde tevazuun zirvesinden hiç inmedi. Mahviyatkârdı; derviş ve çelebi kişiliğiyle çevresinde sevgi halesi oluşturmuştu. 

Bütün eserlerini neşreden Akıl Fikir Yayınları Yayın Yönetmeni Fatma Ersem Yargıcı’dan sağlık durumunu öğreniyor, girdiği ameliyatlarda kendisine Ulu Yaradan’dan şifa diliyor, dua ediyorduk. Ancak takdir-i İlahi değişmiyor. Vade dolmuşsa, yolculuğa hazırlık başlıyor. O da bunun farkında ve şuurundaydı. Kısa bir süre önce diğer dostlarını aradığı gibi beni de aramış, helallik istemişti. Bu ne büyük bir incelikti. Yusuf ağabey hakikaten zarafet abidesiydi. Onunla dostluğumuz, birçok kişiyle olduğu gibi ESKADER çevresinde başlamıştı. Müşterek dostlarla her perşembe günü Bâbıâli Sohbetleri’nde buluşuyor, hatiplerin sözlerine kulak veriyorduk. Toplantıların sonunda bazen kalkıyor, fikirleriyle katkıda bulunup bizi aydınlatıyordu. Bağıran değil seslenen, ruha işleyen, kalbe dokunan bir özge şairdi. Hakikaten ismiyle müsemmaydı, “Bilge”ydi.10 Mart 2011 tarihinde “Şiir ve Tefekkür” başlıklı bir sohbetini dinlemiştik. Unutulmaz bir gece olmuştu hepimiz için. Şiirde ‘hikmet’in yeri üzerinde durmuş, hepimizi derin düşüncelere sevk etmişti. 

Isparta Yalvaç’ta 1952 yılında doğdu, İlkokulu Gelendost’ta ortaokul ve liseyi Yalvaç’ta okudu. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan 1975’de mezun oldu. Başbakanlık Personel Dairesi’nde Kontrolör olarak çalıştı. Toprak Tarım Reformu Müsteşarlığı Urfa ve Konya birimlerinde Araştırma-Eğitim Uzmanlığı yaptı. Beş yıllık devlet hizmetinde bulunduktan sonra istifa ederek serbest ticarete atıldı.Askerlik hizmetini Kars-Akyaka Şahnalar Hudut Taburu’nda Yedek Subay olarak tamamladı. İ.Ü. İktisat Fakültesi’nde Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme üzerine Yüksek Lisans eğitimi aldı. “Balkanlardan Türk Göçleri ve Göç Sosyolojisi” konulu tezini hazırladı. 1983’ten bu yana İstanbul’da ikamet ediyordu. 2006 yılında emekliye ayrılarak kendini edebî çalışmalara vermişti.

Şiiri fazlalıklarından arınmış, en üst sanat olarak kabul ediyordu.  Ona göre şiir sanatların sanatıydı ve kalıcı olanın peşine düşmeliydi. Türk edebiyatını bütün dönemleri ve anlatım biçimleriyle kesintisiz bir süreç olarak kabulleniyor ve seviyordu. Şiir ve yazıları, 1968’den günümüze çeşitli dergi ve gazetelerde yer almıştı. Evli ve 4 çocuk babasıydı. Evlatlarını mükemmel yetiştirmişti. 

Devamı: https://milatgazetesi.com/yazarlar/yusuf-bilge-4587/

Bu haber toplam 268 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim