• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Mehmet Tez: Coğrafya cidden kader

Mehmet Tez: Coğrafya cidden kader
Londra deyince akla hep yağmur, sis, gri bulutlar geldi. İngiltere’nin gerçeği zaten güneşi geçirmeyen bulutlarla kaplı kurşun gibi bir gökyüzü değil mi?

20. yüzyılın en iyi müzikleri bu gökyüzünün altında, dinmeyen yağmura bakarken yazılmadı mı?
Pink Floyd’lardan Radiohead’lere şarkı sözlerine de giren meşhur İngiliz karamsarlığı varlığını bu atmosfere borçlu değil mi?

Coğrafya kader denir ya. Evet, işte bu coğrafyadan İngiltere’nin kaderine bu müzik kültürü düşmüş. Ancak bu günlerde bu coğrafyadan da iklimden de eser yok. Ülkenin özellikle de güney kısımları alışılmışın ötesinde bir sıcak dalgasının etkisinde.

Meteorolojiye göre 35-40 derece civarındaki sıcaklıklar gelgitlerle yaz boyu devam edecek. Avrupa’nın pek çok yerinde, mesela İspanya’da, mesela cennet vatanda, inanılmaz sıcaklar yangınlara neden olmaya devam ediyor. İşler pek iyi değil.

Normalde iki haftadan biraz uzun olan Britanya yazı artık çocukluk anılarımızda kalan dört mevsimli İstanbul’un yazına benzemeye başladı. İki üç aya uzamaya başladı.

İstanbul standartlarına göre mevsim normali sayılacak havalar Londra’da olağanüstü hal ilan edilmesine neden oluyor. Televizyonlar dışarı çıkılmamasını öneriyor. Su içilmesi tavsiye ediliyor. Gelecek cuma yaz tatiline girecek okulların erken tatil edilmesi konuşuluyor.

Okuldan gelen mesajda çocukların nasıl giyinmesi gerektiği belirtiliyordu. Krem sürülecek, susuz kalınmayacak, gölgeden yürünecek. Komik geldi ama mantıklı. Londra’da hâlâ gölgesinden yürünebilecek kadar ağaç var.

Londra sıcağa hiç alışık olmayan, sıcağa bir türlü uyum sağlayamayan bir şehir. Azıcık hava ısınınca, daha doğrusu, yağmur birkaç gün yağmadığında ortalık kokmaya başlıyor. Şehir merkezi bütün şaşaasına rağmen Mecidiyeköy’e benzemeye başlıyor. Asfalttan yükselen sıcak, egzoz dumanı ve evet, ter kokusu.

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/mehmet-tez/cografya-cidden-kader-6792005?sessionid=2

Bu haber toplam 422 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim