• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Melih Bayram Dede: Gökyüzündeki sahte yıldızlar

Melih Bayram Dede: Gökyüzündeki sahte yıldızlar
Şirketin dünya çevresindeki uydu sayısı 3 bine yaklaştı, faaliyet gösterdiği ülke sayısı ise 36’ya çıktı.

Amerikan SpaceX şirketi tarafından geliştirilen Starlink uydu takımyıldızı sistemi, internet hizmetinin yaygınlaşması için büyük adım. 2023’te Türkiye’de faaliyete girmesi planlanan bu haberleşme uyduları, bir süredir ülkemiz semalarında da görülüyor.

 Fırlatma sonrasında gökyüzünde zincirleme ilerleyen uydular, güneş panellerinin yansıması sonucu görsel bir şöleni andırıyor ve büyük heyecan yaratıyor.

Ancak bu ışıltının uzun vadede faydalı olmadığı kesin. Gökyüzüne çıplak gözle bakıldığında birçok ışıltı içinde hangilerinin gerçek yıldız, hangilerinin sahte yıldız olduğunu ayırt etmek pek mümkün değil. Bu operasyon, dünyanın çevresini kuşatan bir ışık huzmesi ve kaos görüntüsü oluşturuyor.

 

Bir başka sorun da gökbilimcilerin karşılaştığı zorluklar. Gökyüzünde yıldız gibi parlayan bu uydular, teleskoplar tarafından çekilen görüntülerde parlak çizgiler olarak ortaya çıkıyor ve astronomi çalışmaları açısından da engel oluşturuyor.

SpaceX CEO’su ElonMusk, bu yöndeki eleştiriler sonucu, güneş panellerinin parlaklığının azaltılacağı sözünü vermişti. Ancak uyduları hâlâ çıplak gözle görmeye devam ediyoruz. Starlink2.0 uydularının daha büyük tasarlanması, gökbilimcilerin endişelerini daha da artırıyor.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/11430808/melih-bayram-dede/gokyuzundeki-sahte-yildizlar

 

Bu haber toplam 1017 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim