• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Memiş Okuyucu: ÖSYM’de Sorulara Ne Oldu?

Memiş Okuyucu: ÖSYM’de Sorulara Ne Oldu?
ÖSYM, yılda 50 farklı türde 10 milyon kişiyi sınav yapan, yaptığı sınavın sonuçları 85 milyonu yani bir dünya devleti olan tüm Türkiye’yi ilgilendiren stratejik bir kurum.

 Yarım asrı bulan geçmişi ile ülkemizdeki hemen her evde bilinen bir devlet kurumu diyebiliriz.

Diğer birim ve kurumların yaptığı sınavların pek çoğunda yaşanan başarısız uygulama örneklerinden sonra zaman zaman çeşitli tartışmalı uygulamalarına rağmen, ÖSYM’nin sınav güvenilirliği yüksek idi. Ta ki yakın geçmişte Türkiye’ye bir cinnet yaşatan FETÖ’nün örgütlü bir şekilde uzun yıllar boyunca bu kuruma sızıp sistematik bir suistimal yaptığının anlaşılmasına kadar. Çocuklarının haklarının yendiğini düşünen hemen her Türk ailesinin beddua ve laneti, bu örgütün berheva olmasındaki en büyük amillerden birisi oldu diyebiliriz.

ÖSYM sorularının bir kaçının bir yayınevindeki yayınlarla aynı çıkması, Türkiye’ye  son yapılan KPSS sınavının iptaline kadar giden bir süreç yaşattı.

Özellikle dershaneciliğin 1980’lerden sonra revaç bulmasıyla, soru kitapları ve sınavlar büyük bir sektör oluşturdu. Bu sektörü kendisine gelir kapısı haline getirenler öğretmenlere giderek artan sayılarla sorular yazdırıp piyasaya soru kitabı, soru bankası, sınav kitapçığı olarak sürdüler. İşin içinde çocukları olunca da aileler bu konuda hiçbir fedakârlıktan çekinmediler. Talep giderek yükselip de  soru ihtiyacı çok fazla artınca ‘kolay yoldan kazanma’ hırsı yeni yöntemler(!) keşfettirdi. Takla attırılmak yoluyla seri soru yazımına geçildi.

”Sorulara takla attırmak”ı dershane ve yayın sektöründe olanlar iyi bilirler. Kendisine soru yazma siparişi verilenler işi kolaya getirmek için ellerine geçmiş yılların sorularını alırlar ve bu sorulara bakarak bazı cümle yapısı ve kurgusunda değişiklik yaptığı, rakamlarını değiştirdiği metinlere ”takla attırıp” yeni soru yazmış olurlar!.

Gelelim ÖSYM’ye…

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/osymde-sorulara-ne-oldu/

Bu haber toplam 141 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim