• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Mensur Akgün: Zor zamanlarda zor kararlar

Mensur Akgün: Zor zamanlarda zor kararlar
Yapılan araştırmalar savaşla barış arasındaki ince çizgide yürümek zorunda olan devletlerin zor kararları daha zor ve genellikle de daha yanlış verdiğini gösterir.

Krizler karar verme konumunda olanların zaten algısal tutarlılık, grup düşüncesi gibi süreçlerden mağdur olan yeteneklerini iyice köreltir, kamuoyu baskısı ya da başka nedenlerle kararlar daha irrasyonel hale gelir. Krizleri yönetmek, caydırıcılıkla tehdit arasındaki farkı idrak etmek giderek daha da zorlaşır.

Mesela Irving Janis, artık klasikleşmiş, alanın hemen tüm ders kitaplarına girmiş 1972 tarihli çalışmasında bunları anlatır. Bizleri zor zamanlar için uyarır, grup düşüncesinin, yani grupta var olan mutabakat duygusunun, doğru ve yanlış davranış biçiminin ne olduğuna ilişkin algının kriz anlarında daha az sorgulandığını, krizlerin alternatif çıkış yolları aramayı imkansız hale getirdiğini yazar. Domuzlar Körfezi çıkartmasından, Vietnam ve Kore savaşlarından ve başka zor zamanlardan örnekler verir.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/zor-zamanlarda-zor-kararlar-1593053

Bu haber toplam 154 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim