19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

“10.YILLIĞIMIZI DA GELECEĞİN OKUR VE YAZARLARINA İTHAF EDİYORUZ”

Türkiye Yazarlar Birliği’nin yayını “Kültür Sanat Yıllığı” ilk sayısından itibaren; zengin içeriği kadar tasarım ve okuyucuya ulaştırılmasında gösterilen titizlik nedeniyle Türkiye'nin en uzun soluklu yıllığı olma unvanını koruyor.

“10.yıllığımızı da geleceğin okur ve yazarlarına ithaf ediyoruz”

11 Haziran 2020 Perşembe 13:04

Seviyeli, ilkeli; ilgi alanına giren konularda o günün önemli yazar, düşünür, gazeteci ve akademisyenlerinin yazar olarak oyucunun karşısına çıkaran yıllık yakın tarih okumaları yapanlara bir arşiv hizmeti sunuyor.

İşte, bu anlayış ve yaklaşımla hazırlanan “1993 yılı Kültür Sanat Yıllığı” Türkiye Yazarlar Birliği’nin on beşinci yılındaki 12. yayını.

TYB’nin Genel Başkanı D. Mehmet Doğan yıllığın sunuş yazısında; Birliğin kuruluş amacını, faaliyetleri ve kültürün önemine değindikten sonra yıllık hakkında da görüşlerini paylaşıyor.

Doğan, “On beş yılda çetin yollardan, ciddi imtihanlardan geçtik. Türkiye’nin bugün de süren kültürel kimlik mücadelesi 1978’de Türkiye Yazarlar Birliği’ni ortaya çıkardı; Türkiye Yazarlar Birliği de bu mücadele aktif olarak yerini aldı. Ülkemizde yerleşik yazar, sanatçı imajının kültürümüze, insanımıza aykırı yapılanmasına karşı bir direniş için bir araya gelen yazarlar, uzun, sabır gerektiren, zor bir yola çıktıklarını biliyorlardı. Türkiye gibi gerçek sivil toplum kurumlarının oluşumuna imkan tanımayan bir ülkede 15 yıl varlığını sürdüren, belirli faaliyet alanlarında istikrarlı çalışmalarla kurumlaşan Türkiye Yazarlar Birliği bir çok yönden “ender” bir örnek.” diyor.

 …

“Yazılı kültürün iyice geri plana itildiği kitaba alâkanın zayıfladığı, diplomalı okur yazarlara rağmen gerçek okurlarının korumaya alınmayı gerektirecek  kadar azaldığı bir ülkede Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 1993’ün yayınlanması da galiba en önemli 15. Yıl faaliyetlerimizin arasında sayılmalıdır.”

Doğan yazısını “ Onuncu yıllığımızı (da) geleceğin okur ve yazarlarına ithaf ediyoruz!” diyerek bitiriyor.

Ülkemizin yanı sıra, Türk Dünyası, Balkan coğrafyası ve İslam ülkelerindeki güncel meselelere ilişkin yazıların, değerlendirmelerin yer aldığı 10. sayıdaki bölümler ve hazırlayıcıları:

Ekonomi, Toplum, Siyasi Hayat: Doç. Dr. Şükrü Karatepe, Mustafa Acar, M. Ali Bulut, Yusuf Akmaz, Hamide Nadir, Dr. Hikmet Özdemir, Zülfü Livaneli, Aydın Menderes, H. Celal Güzel, Muhsin Yazıcıoğlu, Ardoğan Alkin, D. Mehmet Doğan. Dış Politika: Dr. Kemal Kahraman, Charles Krauthammer, Kenichi Ohmae. İslam Dünyası: M. Ahmet Varol, Orhan Kurtoğlu, Hudayberdi Hallı, Mehmet Kara, Nuri Bayramov, Berdinazar Hudaynazarov, Atamırat atabayev, Dr. Ahmet Davutoğlu. Kültür Hayatımız: Prof. Dr. Orhan Türkdoğan, Jack Lang, Taha Kıvanç. Dinî Hayat: Doç. Dr. Mustafa Kara, Yard. Doç. Dr. Mustafa Öcal, Oktay Ekşi. Dilimiz: H. İbrahim Usta. Deneme-Tenkit-İnceleme: Mehmet Can Doğan, Rahim Sağ, Prof. Dr. Şahin Uçar. Şiir: Arif Ay, Ayşe Altan, Arif Dülger, Mehmet Erdoğan,

Ömer Erdem, Ali Göçer, A. Öztemiz Hacıtahiroğlu, M. Ragıp Karcı, Bahtiyar Vahapzade, Hilmi Yavuz, Hüseyin Yurttaş, Mehmet Erdoğan, Seyfettin Ünlü. Hikaye: Necip Tosun. Roman: Özcan Ünlü. Seyirlik Sanatlar: Dr. Enver Töre. Çocuk Edebiyatı: Fahreddin Bozdağ, Yusuf Çağlar, M. Ruhi Şirin, Sadık Yalsızuçanlar, Hasan Latif Sarıyüce, Mehmet Güler, Fatih Erdoğan, Gülten Dayıoğlu. Mûsıkî: Bayram Bilge Tokel, Taha Akyol, Murat Bardakçı. Plastik Sanatlar ve Mimari: Ahmet Arslanoğlu, Cihan Aktaş, Peyami Gürel, Şuayb Sarıyıldız. Mizah: İ. Fatih Ceylan, Erbay Kücet, İrfan Çalışan, Mümtaz Soysal. Folklor: Ahmet Şenol. Radyo Televizyon: M. Çetin Baydar, Salim Emrah, Alişen Başgönül. Sinema: Cafer Özgül, Yücel Çakmaklı, Abdurrahman Şen, M. Üstün İnanç, H. Nail Canat, Ayşe Şasa. Basın: M. Riyat Bakır, M. Ali Birand, Emin Çölaşan, Hasan Pulur. Yayın Hayatı: Tacettin Ural, Hacer Kocabaş, Ahmet Ünalmış, Serdar Süer, Başar Arslan, Eyüp Günok, Doruk Y., Kaynak Y., Yalçın Ünal, Doç. Dr. Eyüp Sanay, Emine Işınsu, Bekir Şahin, Canan Çelik.Eğitim: Ahmet Ünal, Fehmi Koru, Ayşe Sayın. Çevre: Prof. Dr. Mehmet Karpuzcu, Ömer Demir. Spor: Ömer Lütfi Mete. Olaylar, Kuruluşlar, Ödüller, Kayıplar, Yıldönümleri: Erbay Kücet, Y. Bülent Bakiler, Bedir Acar, Mehmet Kara, M. Riyat Bakır, Mahmut Bakır.

                                                                                                                 Mahmut Erdemir

 

Okumak için: https://kitap.tyb.org.tr/kitap/1993.pdf

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.