06 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

22 ÜLKE ŞAİRLERİ PRİZREN’DE BULUŞTU

İlki Bursa’da yapılan her iki yıl arayla farklı ülkelerde düzenlenen sırasıyla 9. Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Prizren’de bugün görkemli bir açılışla başladı. 9.

22 Ülke Şairleri Prizren’de Buluştu


Prizren’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin önemine değinen Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Müfara Şinik, bu anlamlı şiir törenini düzenleyen Türk Yazarlar Birliğine ve faaliyet sorumlularına teşekkür etti.

Mehmet Akif Ersoy’un memleketi Kosova’da şiir şöleninin düzenlenmesiyle duygu dolu anların yaşandığı açılış töreninde Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Prizren’de olduğu gibi Balkanlar’ın çeşitli yerlerinde önemli köprü, camii, kale gibi tarihi eserlerin olduğunu ve bu eserlerin gönülleri birleştirdiğini dile getirdi.

Mehmet Akif Ersoy’un bu coğrafyaya olan özlemini şiirlerinde her zaman dile getirdiğini ifade eden Türkiye Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da, katılımın farklı ülkelerden olsa da burada Türkçe sayesiyle buluştuklarını belirtti.

“Dünyanın her tarafındaki gardaşlarımızla beraberiz”, diyen Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, şiir şöleninde konu olacak olan şairleri hep dinlediğini dile getirdi. Türkçenin bölgesel veya yerel bir dil olmadığını dile getiren Erdoğan, soydaşlarının yanında olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kosova Prizren’de düzenlenen 9. Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni Kosova temsilcisi olarak katılan Taner Güçlütürk, farklı ülkelerden katılan temsilcileri selamlama konuşmalarını yapmaları ve hatıra fotoğrafı çektirmek üzere sahneye davet etti.

Osmanlı Asırlarında Balkanlar’da Türk Edebiyatı, Kosova Prizren’de Çağdaş Türk Şiiri, Suzi Çelebi Şiir Faslı ve Priştineli Mesihi Şiir Faslı ardından akşam saat 20:30’da Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği’ tarafından Rumeli ve Prizren  Türküleri Konseri sunacak. 

Şölen yarın Mamuşa’da Mehmet Akif Ersoy ve Yahya Kemal şiir fasıllarıyla devam edecek.  14:00 Yakova ve İpek Suşica köyü (Mehmet Akif’in babasının köyü) ziyaret edildikten sonra saat 20:00’da Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde atölye çalışmaları ile sona erecek. 

Şiir şöleninde özel olması anısına katılımcılara özel olarak hazırlanan Prizren biblosu takdim edilecek.

Şiir şöleni açılışında 22 ülke temsilcileri yanı sıra Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, KDTP Milletvekili Müferra Şinik, Türkiye Priştine Büyükelçisi Songül Ozan,Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, Prizren Belediye Başkan Yardımcıları Ryzhdi Rexha ve Orhan Lopar gibi çok sayıda şiir sever katıldı.

kosovahaber.net

siir-mustafadogan01siir-mehmeterdogan03siir-ozan04
siir-mahir052511
siir-toreni06

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.