30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

4. ULUSLARARASI GENÇ YAZARLAR KURULTAYI YALOVA’DA DEVAM EDİYOR

Edebiyatla ilgilenen gençlerin ideallerine ulaşmaları için onlara yardımcı olmak amacıyla Türkiye Yazarlar Birliği’nce Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Genç Yazarlar Kurultayının 4. Yalova’da devam ediyor.

4. Uluslararası Genç Yazarlar Kurultayı Yalova’da devam ediyor

06 Haziran 2022 Pazartesi 11:01

TYB, ’nin ilk üç kurultayda edindiği, tecrübe ve deneyimle bu yıl Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın da destekleriyle kurultayı uluslararası bir boyuta taşıdı.

3 Haziran 2022 tarihinde, gençlerin eserlerinin yayınlandığı kitap ve dergilerden oluşan serginin açılışı ile Yalova’da başlayan programın açılışında bir konuşma yapan Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan edebiyat tarihimizde önemli  eserler yazmış gençlerin olduğunu belirtti.

- Bir çok ünlü yazar genç yaşta önemli eserler yazdı

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Edebiyat gençlerin işidir. Yazmak insanı gençleştirir. Aslında, yazmak bu fani âlemde bizi sonsuz âleme, sonsuzluğa dair bir atılışımızdır. Biz varız, varlığımızın delili de işte ortaya koyduğumuz bu eserler dememizdir. O yüzden insanoğlu hayatı boyunca kendi varlık alanını hem konuşarak hem yazarak süreklileştirmeye çalışır.”

Bir çok ünlü yazarın genç yaşta önemli eserleri olduğunu vurgulayan Doğan, “Peyami Safa daha otuz yaşındayken edebiyatımızın klasiği mahiyetinde olan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu yazdı. Otuz yaşında yayınlandı bu kitap. İşte eski edebiyatımızın Baki’si Fuzuli’si bunların hepsi genç yaşlarda eserleriyle tanındılar. Mesela, Baki,  Kanuni Sultan Süleyman döneminin şairi malum.  Çok erken yaşlarda padişahın şiir meclislerine katıldı. Sonrada o büyük eseriyle “Sultânü’ş-şuarâ  olarak anıldı” diye konuştu.

-Edebiyata ilgi duyan gençler desteklenmeli

Edebiyata yeni isimler kazandırmak amacıyla düzenlenen kurultayın açılışında konuşan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı dilin, edebiyatın önemli olduğunu söyledi.

Ailelerin çocuklarının ilgi duydukları bölümlerde, mesleklerde okumaları konusunda kendilerine yardımcı olması gerektiğini ifade eden Rektör Bahçekapılı,  “Sınavlarda dille ilgili, edebiyatla ilgili yüksek puan anlan ama sayısal da daha düşük puan aldıklarında hemen iyi olmayan sayısal dersler için özel ders almaya yönlendiriyorlar. Halbuki, genç gerçekten edebiyata bir ilgisi varsa o yönde eğitimini sürdürmelidir. Gençliğimizi edebiyat ve yazma doğrultusunda ortak bir dert ve heyecan etrafında bu anlamlı buluşmanın verimli ve faydalı olacağına inancım tamdır.”

Devamı: https://www.anadolugazete.com.tr/guncel/4-uluslararasi-genc-yazarlar-kurultayi-yalovada-devam-ediyor-104428h.htm

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.