29 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara21°C

60 YILDA TAMAMLANAN ESER: FAUST

Tüm hayatını adadığı ve aslında bir ömür süren insana has buhranları Faust’la anlatır Goethe.

60 yılda tamamlanan eser: Faust

16 Temmuz 2022 Cumartesi 13:30

 575 sayfadan, iki bölümden ve binlerce dizeden oluşan bu manzum tragedyayı okuduğunuzda sayfalardan yükselen Dante’nin kokusu sizde aşinalık hissi uyandırır. Şeyma Kısakürek Sönmezocak yazdı.

22 Mart 1832’de yatağının yanı başın­daki koltukta, ölmeden hemen önce dizle­rindeki battaniyeye “W” yazarak ölen Go­ethe, ardında bıraktığı başyapıtların yanı sıra, Shiller’le dâhil oldukları “Sturm und Drag” akımı, sonrasında tüm dünya ede­biyatını tek bir başlık altında toplamak için çalıştığı “Weltliteratur” kavramı ile Alman edebiyatını aşan bir isimdir. Diz battaniyesi­ne çizdiği “W” adından dolayı mıdır, yoksa “Weltliteratur”den midir bilinmez ama dü­şünerek bu hayattan geçtiği aşikârdır.

Bütün ömrünü edebiyata adamış olan Goet­he ve onun tek uğraşım dediği, Faust… 1770’te üzerinde düşünmeye başlayıp, 1775 yılında 26 yaşındayken kaleme aldığı Faust’u, ölümünden bir sene önce 1831’de tamam­lamıştır. Ömrünü adadığı bu eser, öyle bir meselesidir ki; August Kestner’a yazdığı 29 Temmuz 1931 tarihli mektubunda; “…Vurgulamak istediğim bir konu da,- yine aramızda kalsın!- Faust’un ikinci bö­lümünü bitirmiş olduğumdur. Ne anlata­cağımı, bir yerde, nasıl anlatacağımı uzun yıllardır biliyordum. Onu kafamda taşıyor, ancak, zaman zaman, yüzüme gelen yer­leri oturup yazıyordum.” diye bahsini ede­cektir.

Tüm hayatını adadığı ve aslında bir ömür süren insana has buhranları Faust’la anlatır. 575 sayfadan, iki bölümden ve binlerce dizeden oluşan bu manzum tra­gedyayı okuduğunuzda sayfalardan yük­selen Dante’nin kokusu sizde aşinalık hissi uyandırır. Çünkü bu eser biraz siz­den, biraz bizden bahseder. Tam tamına da Goethe’den… Goethe öylesine Faust’tu ki; yaşamının son yıllarında Eckermann’la yaptığı konuşmalarda, akşam yemeklerin­de sık sık Faust konuşulurdu.

Tiyatro eseri üzerine durur

Goethe’nin bütün ömrünü adadığı, va­roluşsal buhranını kelime kelime anlattığı Faust, tıpkı kendisi gibi o ömür içinde gelişir. İlk bölümde okura ithafında Faust’u anlatır, hemen ardından bir tiyatro eserinin nasıl olması gerektiği üzerinde durur ve “Gökte Konuşma” bölümüyle eserin esas muhteva­sını oluşturan metafizik boyuta giriş yapar. Önce bir sanat eserinin nasıl olması gerek­tiği tartışılırken, ardından gelen bölümde melekler, Mefisto, Tanrı ve insanın nasıl ol­ması gerektiğini ele alınır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.