20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara20°C

AFRİKA'NIN ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİNİ TANIYOR MUYUZ?

Ömer Muhtar: “Şerefini koru ve sakın boyun eğme. Bir kere boyun eğersen, bir daha kafanı kaldırma fırsatı bulamayabilirsin.”

Afrika'nın önemli şahsiyetlerini tanıyor muyuz?

14 Eylül 2020 Pazartesi 13:03

Afrika kıtası, siyasi tarihinde önemli izler bırakan birçok önemli kişilikle doludur. Ancak kıtada iz bırakan Afrikalı kahramanların portresini yapmadan önce kısa bir tarihsel inceleme yapmak önemlidir. Tıpkı Amerika kıtası gibi Afrika da, Avrupa emperyalizminin acılarını yakından bilmektedir; Kıta boyunca İngiltere ve Fransa en büyük bölgelere sahipti; aynı zamanda Portekiz, Almanya, İspanya, İtalya ve Belçika’nın da Afrika topraklarında dikkate değer mülkleri vardı.

Avrupalılar 1884-1885 Berlin Konferansı sırasında Afrika’yı ve tabiî kaynaklarını siyasi bölgelere ayırdılar. Bu, Afrika’nın paylaşımı için Avrupa işbirliğini gözler önüne seren bir konferans oldu. 1905 yılında Afrika kıtası tamamen Avrupa devletlerinin mülkiyetine geçmiş; sömürgeciler tüm kıtayı istedikleri gibi yönetmeye başlamışlardı. Afrika’daki Avrupa sömürgeciliğinin Hıristiyan dinini, dolayısıyla batı medeniyetini yayma bahanesiyle hümanist bir görüntü verme çabalarını ayrıca zikretmek lazım. Oysa sömürgeci genişlemenin hedefi medeniyet getirmek filan değildi, tam aksine en büyük motivasyon hammadde arayışıydı. Hümanist maskesinin altında sömürgecilerin düpedüz talan anlayışı yatıyordu.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/portreler--afrikanin-onemli-sahsiyetlerini-taniyor-muyuz-3546426

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.