19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

ALİ AYDIN: DİSTOPİK KURGULAR VE YAŞANAN GERÇEKLER

Muhteşem bir manzaranın içine kondurulmuş, doğa ile baş başa bir okul düşünün!

Ali Aydın: Distopik kurgular ve yaşanan gerçekler

02 Aralık 2020 Çarşamba 13:40

İçinde sadece yetimlerin eğitim gördüğü ve tüm derslerin sanatla (şiir, resim, müzik) iç içe geçtiği bu okulda spor faaliyetlerine, çocukların beslenme ve sağlık kontrollerine önem veriliyor, gözetmenler eşliğinde çocuklar steril bir eğitimden geçiriliyor. İlk etapta "İşte hayalimdeki okul" diyeceğiniz bir ortam tasvir ediliyor, ta ki verilen eğitimin kan donduran amaçlarını anlayana kadar. Roman, belli bir yaşa geldiklerinde organlarını gerçek insanlara bağışlamak amacıyla klonlanan çocukların yatılı okul Hailsham’daki maceralarını Kathy vasıtasıyla aktarıyor. Romanda son derece normal bireylerin yatılı bir okuldaki günlük yaşamlarını aktarıyormuş gibi bir dil kullanıldığı için eğitim sisteminin dehşet verici amaçlarını uzunca bir süre kavrayamıyoruz.

2017 yılında Nobel edebiyat ödülü alan Kazuo Ishiguro’a ait olan ve Türkçe'ye "Beni Asla Bırakma" olarak çevrilen eserden bahsediyorum. Yayımlandığı yıl Time dergisi tarafından "İngilizce yazılmış en iyi 100 roman" listesine alınan distopik romanında Ishiguro, çok yönlü mesajlarıyla karmaşık duygular yaşatırken eğitim sistemine dair sorgulamalar da yaptırmayı başarıyor.

Romanın kahramanı Kathy 31 yaşında, organ bağışçısı olması için klonlanmış insanlara bakıcılık yapan (kendisi de klon olan) bir kadındır. 8 ay daha çalıştığı takdirde bu işte 12 yılı dolacaktır. Önceleri bakıcılık yapacağı hastaları seçme hakkı yokken son yıllarda hastalarını kendisi seçmeye başlamış olan Kathy, Hailsham’da beraber okuduğu arkadaşları Ruth ve Tommy’ye de farklı zamanlarda bakıcı olma görevini üstlenmiştir.

Roman bir taraftan organ bağışçısı olması için özel olarak klonlanmış bireylerin çocukluk ve gençlik yıllarından çeşitli kesitler aktarırken, diğer taraftan da satır aralarında verdiği bazı detaylarla bizim çağrışım dünyamızı harekete geçiriyor. Mesela sisteme dair rahatsızlığını dile getiren açıklamalarından dolayı gözetmenlikten alınan Lucy’nin şu sözleri her ne kadar Hailsham çocuklarına hitap ediyor olsa da benzer bir endoktriner eğitim sisteminden geçmiş kişiler olarak bizi de sorgulatıyor:

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/distopik-kurgular-ve-yasanan-gercekler-6033/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.