30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

ALİ BAL: TÜRKÇENİN 15. ULUSLARARASI ŞİİR ŞÖLENİ ÜZERİNE

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 15’incisi düzenlenen “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni" Bursa’da başlayıp Selçuklu başkenti Konya’da sona erdi.

Ali Bal: Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni üzerine

31 Ekim 2022 Pazartesi 13:30

Büyük bir mirası benimseyen TYB, tam otuz yıldır Türkçemizin ses bayraklarını aynı şuur ve gayede bir araya getiriyor. Tebrikler!

Bursa; rüya şehir, hayallerin şehri. Osmanlı’nın ruhunu taşıyan ve onun mirasını, mimarisi ve geleneğiyle yaşatan güzel şehir. Her beldesinde tarihten bir sahne var. Bursa’ya şiir şöleni için gelen şairler, şiir gibi bir şehri gezmekle başladılar. Şairler, şölen öncesinde Süleyman Çelebi ve Osman Gazi Türbelerini ziyaret ettiler. Program öncesinde, 30 yıl önceki şölen fotoğraflarından oluşan sergi açılışı yapıldı. Mahmut Bıyıklı ve Altynbek İsmailov’un sunduğu şölen, TYB’nin “Şölen Belgeseli” gösterimi ile başladı.

13 Ekim 2022 tarihinde Tayyare Kültür Merkezinde başlayan şölenin açılışında konuşan TYB Genel Sekreteri Mehmet Kurtoğlu, Türk dünyasının en büyük ve geniş katılımlı edebiyat ve kültür faaliyeti olan şölenin 1992 yılında Bursa'da başladığını ve "15 ülkeden 80 şairin katılımıyla" yine Bursa'da gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan,“Sizinle birlikte, engin bir coğrafya geldi. Dört deniz, yedi iklim geldi. Göğün bize mahsus mavisi geldi, bozkırın sarısı geldi, dağ çiçekleri geldi.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ecdâdımızdan aldığımız mirasa sahip çıkmak, yeni üretimlere ve tanışıklıklara zemin hazırlamak için üzerimize düşeni yapıyoruz. Gelenekleşmiş faaliyetlere destek olmak bizim için gurur verici, dedi.

"Türk Dünyası" konulu şiir yarışmasının kazananlarına da ödülleri takdim edildi. 30 yıl aradan sonra ilk başladığı yerde, Bursa’da, aynı heyecan ve sevinçle başlayan şölende vefat edenler yâd edildi, yaşayan şairler bir araya geldi, geçmiş ve hâlihazırın fotoğrafı çekilmiş oldu. Bursa’nın üç büyük şairi Süleyman Çelebi, Eşrefoğlu Rumi, Niyazi Mısri adına ödüller verildi, şiir fasılları yapıldı. 30 yıl önceki şölene katıldığı hâlde hayatta olmayan şairlerden Bahsettin-Abdurrahim Karakoç, Erdem Beyazıt, M. Âkif İnan, Rauf Parfi, Ragıp Karcı (Türkiye), Tomanbay Moldagali (Kazakistan), Hamid Nutki (İran), Memmed Aslan (Azerbaycan), Osman Türkay (Kıbrıs) adına şiir fasılları düzenlendi ve hatıraları yâd edildi.

Kültür Gezisi

Şölenin ikinci gününde Rehber Nurcan Çakır’ın anlatımları ile Bursa’nın tarihi mekânları ve türbeleri ziyaret edildi. Tophane Meydanı, Yeşil Türbe, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri ve sonunda mutasavvıf Emir Sultan'ın türbesinde hep birlikte dualar yapıldı. 600 yıllık tarihî geçmişi olan ve tescillenen “İnkaya Çınar Ağacı”nın altında TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yönettiği şairler meclisinde Divan şiirinden şiirler okundu, çay içildi.

Türk Dünyası Türküleri Konseri

Bursa Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Topluluğu’nun İbrahim Paşa Kültür Merkezinde gerçekleştirdiği Türk Sanat Müziği Konserinde, misafirleri Metin Önal Mengüşoğlu karşıladı. Topluluk, Türk dünyasından türküler seslendirdi.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/turkcenin-15-uluslararasi-siir-soleni-uzerine--6539/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.