20 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

ALİ ERKAN KAVAKLI: MEHMET AKİF ERSOY NASIL SUSTURULDU, YENİDEN NASIL DOĞDU?

“Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz, / Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz yürürüz” diyen Milli Şair Mehmet Akif, İstiklal Savaşı yıllarında İstanbul’u, evini, barkını bırakıp Ankara’ya giden nadir yazarlardan biri.

Ali Erkan Kavaklı: Mehmet Akif Ersoy nasıl susturuldu, yeniden nasıl doğdu?

02 Ocak 2020 Perşembe 13:31

Birçok yazar… Süleyman Nazif, Yahya Kemal, Abdülhak Hamid, Celal Sahir Erozan, Mithat Cemal Kuntay, Faik Ali Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Emin Bülend…

Akif yol arkadaşı Eşref Edip Fergan ile birlikte Sebilürreşat’ı Ankara’da çıkardı. Balıkesir, Kastamonu, Konya gibi illere gitti, milletimize Sevr Anlaşması’nın nasıl bir felaket olduğunu anlattı, Milli Mücadele’ye katılmaya teşvik etti, askerimize moral vermek için cephelere gitti, Ali Fuat Cebesoy ile birlikte askerin bayramını kutladı. (29 Temmuz 1922)

1922 yılında ordumuz Yunanı yendi, 9 Eylül’de Yunanlılar İzmir’den denize döküldü.

Savaş sonrası Lozan’da barış görüşmeleri yapıldı. İsmet İnönü başkanlığındaki heyet, İngilizlerin dayattığı barış şartlarını Meclis’e taşıdı. 

Yunanistan’ı yenmiş, düşmanı kovmuştuk ama Batı Trakya Yunanistan’a bırakılıyor; Yunanlıların ödemesi gereken 470 milyar dolarlık savaş tazminatından vazgeçiliyor, Ege Adaları İtalyanlara; Kıbrıs, Kerkük, Musul İngilizlere; Hatay, Fransızlara terk ediliyordu…

Misak-ı Milli sınırları içindeki bu toprakların düşmanlara bırakılmasını Meclis kabul etmedi.

Ankara’da Müdafaa-yı Hukuk grubu kuruldu, Mehmet Akif gibi yönetime boyun eğmeyen ve ikinci grup denen muhafazakâr vekiller gruba alınmadı. CHP’nin özünü teşkil eden bu grupla 1923’te seçime gidildi, İstiklal Savaşı verilirken Meclis’te bulunan dindar milletvekilleri Meclis’e sokulmadı. 

12 Nisan 1923’te Sebilürreşat Ankara’da son sayısını çıkardı. Mehmet Akif ve Eşref Edip Fergan İstanbul’a döndüler. Yeni Türkiye inşa edilirken Akif’in yapılmasını istediği şey şuydu:

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ali-erkan-kavakli/mehmet-akif-ersoy-nasil-susturuldu-yeniden-nasil-dogdu-30860.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.