08 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara8°C

ALİ OSMAN GÜNDOĞAN'DAN: ÖN­CE KEN­Dİ­Mİ­Zİ BİL­ME­Lİ­…

İs­lam Dün­ya­sı­’nın ken­di eliy­le İs­la­m’­a za­rar ver­di­ği bir dö­nem, tam da bu ni­hi­liz­min ayak ses­le­ri gi­bi.

Ali osman Gündoğan'dan: Ön­ce Ken­di­mi­zi Bil­me­li­…

26 Mayıs 2015 Salı 14:14

Da­ha ön­ce­le­ri yaz­dı­ğım bir ya­zı­da şu ifa­de­le­ri kul­lan­mış­tım:      

 “Dün­ya­nın bir kal­bi var­dı. Ar­tık dur­muş. ‘Ö­lü Can­la­r’­ın bol ol­du­ğu bir dün­ya­nın kal­bi el­bet­te at­maz. Ne­fes al­ma­nın bi­le in­sa­nı bu­nalt­tı­ğı bu dün­ya­da her­kes her şe­ye kar­şı. Dün­ya on­to­lo­jik bir­lik ve bü­tün­lü­ğü­nü yi­ti­ri­yor. El­bet­te ey­lem­le­rin de rit­mi bo­zu­lu­yor. Ah­la­ki de­vam­lı­lık ve is­tik­rar yok ar­tık. İn­sa­nın in­sa­na ve ken­di­ne ya­ban­cı­laş­tı­ğı bir dün­ya­nın tas­vi­ri, her tür­lü an­lam ve de­ğe­rin yok sa­yıl­ma­sı­nı meş­ru­laş­tır­ma­ya ka­dar gö­tü­rür in­sa­nı. Ça­ğı­mız ne ka­dar din, de­ğer ve ah­lak­tan bah­se­der­se bah­set­sin, bir o ka­dar da ni­hi­list.”

Ni­hi­lizm, her tür­lü de­ğe­rin zo­run­lu­luk­la yan­lış ol­du­ğu inan­cı, ko­lay­ca ka­bul edi­le­bi­le­cek bir du­rum de­ğil­dir. Bu­na rağ­men gü­nü­müz­de ni­hi­liz­me gi­den yo­lu açan­la­rın hep­si­nin bir ta­kım de­ğer­ler adı­na ha­re­ket et­tik­le­ri ger­çe­ği de tam bir iro­ni ola­rak kar­şı­mız­da du­ru­yor. Post-mo­dern bir zih­ni­yet, ey­lem­le­ri meş­ru­laş­tır­ma adı­na tı­kır tı­kır iş­li­yor. Oy­sa meş­ru­iyet so­ru­nu, gö­re­ce ze­min­le­rin ga­ran­ti­si­ne da­ya­na­maz. Ey­lem­ler meş­ru­iyet­le­ri­ni ge­nel il­ke­ler­den al­ma­lı. 

İs­lam Dün­ya­sı­’nın ken­di eliy­le İs­la­m’­a za­rar ver­di­ği bir dö­nem, tam da bu ni­hi­liz­min ayak ses­le­ri gi­bi. Çün­kü di­nin em­riy­le po­li­ti­ka­nın ge­rek­le­ri ça­tış­tı­ğı za­man di­nin ge­rek­le­ri­ni de­ğil, po­li­ti­ka­nın araç de­ğer­le­ri­ni kul­la­nı­yor­sa­nız; sü­reç odak­lı ol­mak­tan­sa so­nuç odak­lı ha­re­ket et­me­yi he­def­le­yip sü­re­ce ait ah­la­ki za­af­la­rı di­ni söy­lem­le ört­me­ye ça­lı­şı­yor­sa­nız; bi­lin ki, ak­lı­nız ve be­de­ni­niz eği­til­miş ama gön­lü­nüz ve vic­da­nı­nız ter­bi­ye edil­me­miş de­mek­tir.

Gö­nül ve vic­dan ter­bi­ye­si­ne ih­ti­ya­cı­mız va­r…        

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/once-kendimizi-bilmeli-2246yy.htm

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.