26 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara23°C

ARSLAN TEKİN: FETİH ŞİİRİNİ KİM YAZDI?

Arslan Tekin: Fetih şiirini kim yazdı?

05 Haziran 2020 Cuma 13:47

Ayasofya'da Fetih Suresi okundu; ortalık ayağa kalktı. Saldıran saldırana... Fetih Suresi'nin okunmasının, dinî manasında ayrı bir siyasî gayesi de olmalı. Herhâlde, Yunanistan'ın, Yunanistan'ı el üstünde tutan AB ülkelerinin ve ABD'nin dikkatini çekmek, bir bakıma güç göstermektir.

Fetih Suresi'nin içimizde getirisi var, ama dışarıda da götürüsü var! Ayasofya bir sembol. Ayasofya Yunanistan'ın "kızıl elması". 

Yunanistan, Batı'nın şımarık çocuğu. Ne yapsa tolerans gösterilir.(Maalesef "hoşgörü"yü kullanamıyorum. Kirletilmiş bir kelime. Kimin/kimlerin kelimenin ruhunu öldürüp çukura attığını biliyorsunuz. "Hoşgörü" yeni bir dinin de anahtar kelimesiydi. Şimdilik bu kadar yazayım.)

Fetih şiiri kimin? Bilginiz var mı? Bestelendiği için "Fetih Marşı" aklınıza gelir hemen "Ârif Nihat Asya" dersiniz. Ârif Nihat Asya, Fatih'i ve İstanbul'un fethini örnek alarak gençlere hedef gösteren şiiri yazmıştır. Fethin heyecanını anlatan şiir ise Nâzım Hikmet Ran'ın kaleminden çıkmıştır. Daha 20 yaşındadır:

"İslâmın beklediği en şerefli gündür bu / Rum Konstantiniyye'si oldu Türk İstanbul'u // Cihana karşı koyan bir ordunun sahibi / Türk'ün genç padişahı, bir gök yarılır gibi // Girdi Eğrikapı'dan kır atının üstünde / Fethetti İstanbul'u sekiz hafta üç günde // O ne mutlu, mübarek bir kuluymuş Allah'ın! / Belde-i Tayyibe'yi fetheden padişahın, // Hak yerine getirdi en büyük niyazını / Kıldı Ayasofya'da ikindi namazını! // İşte o günden beri Türk'ün malı İstanbul, / Başkasının olursa, yıkılmalı İstanbul!"

Şiirin adı "Sekiz Yüz Elli Yedi"dir. Neden bu rakam şiirin başlığı? 857, İstanbul'un fethedildiği yılın hicrî tarihidir. Milâdî 1453'e tekabül eder.

Devamı: https://www.yenicaggazetesi.com.tr/fetih-siirini-kim-yazdi-55914yy.htm

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.