25 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara21°C

ÂŞIK SELAHATTİN DÜNDAR: “ÂŞIKLAR KÜLTÜR TAŞIYICISIDIR”

Günümüz âşık geleneğinin önemli ismi Âşık Selahattin Dündar ve eşi yazar-şair Songül Dündar Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi’nin çevrimiçi olarak düzenlediği “ Ozanların Dilinden Dostlara Selam” programına katıldılar.

Âşık Selahattin Dündar: “Âşıklar kültür taşıyıcısıdır”

01 Haziran 2020 Pazartesi 10:47

30 Mayıs 2020 tarihinde saat 21.30’de, Instagram ve Facebook üzerinden canlı yayınlanan programının yöneticiliğini TYB Ankara Şube Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım gerçekleştirdi.

Âşıklık geleneği ve konuklar hakkında bilgiler veren TYB Ankara Şubesi Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım, âşıklık geleneğinin milattan önceye kadar  uzandığını söyleyerek, “Âşıklık bir gönül işidir. Âşıklarda sözlü kültürümüzün önemli aktarıcısıdırlar. Türkülerle kültürümüzü geleceğe ve gelecek nesillere aktarırlar” dedi.

Âşıklık geleneğinin  birlik ve beraberliğimizin harcı olduğunu belirten Âşık Selahattin Dündar ise, “Âşıklar kültür taşıyıcısıdırlar. Âşıklık geleneğini devam ettirmek  için okul okul dolaşıyorum. Yanımda arkadaşımı da götürüyorum. Atışmalar yapıyoruz. Gençlere sözlü kültür hakkında  bilgiler veriyoruz. Ayrıca kamu kurumlarında, sivil toplum kuruluşlarında ve kahvelerde de âşıklık geleneğini anlatıyoruz; çalıp söylüyoruz. Sanat  ve kültür toplumun birlik harcıdır. Aşıklık ve ozanlık geleneği Türk’ün birleştirici kültürüdür. Bu kültürümüzü  üniversitelerimiz önem vermelidir. Bakanlıklarımız  bu kültürü sahip çıkmalıdır. Ozanlık Genel Müdürlüğü kurulmalıdır.” şeklinde değerlendirmeler yaptı.

Programda birçok roman, öykü, şiir ve araştırma kitabı bulunan yazar-şair Songül Dündar, hece ve serbest ölçüde yazdığı ‘Selam Size Canlar’, ‘Vatan’, ‘Birlik ve Beraberlik’ şiirlerini okudu. Songül Dündar, Cezo Gardaş  romanından da Kıvır Alı bölümünü anlattı.

Yurt içinden ve dışından yoğun ilgi gören programda Koşa Sazıyla  çalıp söyleyen Âşık Selahattin Dündar, âşıklık geleneğinden güzel türküler söyledi ve bu türkülerin öyküsünü anlattı. ‘Girdim Dost Bağına’ türküsüyle başlayan Dündar, ‘Allah Kerimdir’ türküsüyle devam etti. Selahattin Dündar, eşi için yazdığı ‘Bibi(hala) Kızı’ türküsünü söylerken, eşi Songül Dündar’da erbanesi ile eşlik etti.

Âşıklık geleneği üzerine hoş sohbetlerinde yapıldığı programda Selahattin Dündar, ‘Gönül Dağı’, ‘Altın Hızma Mülayim’, ‘Divane Aşık Gibi’, ‘Dokunma Keyfine Yalan Dünyanın’ türkülerini dinleyicilerle paylaştı.  Dinleyicilerin isteği üzerine “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü söyleyen Selahattin Dündar, “Türkiyem” türküsünü de program yöneticisi Mehmet Sıddık Yıldırım’ın isteği üzerine gönül coğrafyamızdaki insanlara armağan etti.

Koşa Sazı Dede Korkut ismiyle de bilinen ve 60. sanat yılını geçtiğimiz yıllarda kutlayan Âşık Selahattin Dündar, programının sonuna doğru ‘Hoş Gelişler Ola’  türküsünü söyledi. Dündar, yoğun istek üzerine “Hoşça kalın, hoşça kalın.  Pandeminin mağdurları hoşça kalın, dostça kalın. Hayat eve sığar, hoşça kalın, dostça kalın”  sözleriyle başlayan bir doğaçlama yaptı.

Program Mehmet Sıddık Yıldırım’ın ‘Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın’ temennisiyle sona erdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.