02 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara12°C

ASIRLIK OSMANLI EVİ KÜLTÜR MERKEZİ OLDU

Beyrut'ta 132 yıldır ayakta olan, ülkenin geçirdiği tüm savaşlara direnen eski bir konak, yıkılmaktan son anda kurtuldu. Osmanlı dönemi yapılarından olan Gül Ev restore edilerek kültür merkezi haline getirildi.

Asırlık Osmanlı evi kültür merkezi oldu

15 Aralık 2014 Pazartesi 15:30

132 yıldır ayakta olan ve Lübnan'ın geçirdiği tüm savaşlara direnen Beyrut'taki eski bir konak yıkılmaktan kurtarıldı. Osmanlı dönemi yapılarından olan Gül Ev, İngiliz bir sanatçının girişimiyle restore edildi. Kültürel faaliyetlere mekân olacak ev, yıkılan diğer eski binaların aksine, maziyle geleceği de birbirine bağlamaya devam edecek.

Gül Ev, Akdeniz'e bakan bir tepede, yanı başındaki fenerle beraber, bir mimari mücevher gibi parıldıyor. Beyrut'un yüksek katlı binalarla çevrili sahil şeridindeki zarif konak, bir serap, eski romantik günleri hatırlatan bir abide gibi duruyor. Yeni inşa edilen apartman bloklarının ortasındaki yapı, Beyrutlulara şehrin kaybolmakta olan o eski güzelliği ve ışıltısını fısıldıyor. Renginden dolayı Gül Ev denilen konak, 132 yıllık bir tarihe sahip.

Barış mesajları yaymak için bir tür kültürel direniş

Binayı yıkılmaktan kurtaran Tom Young, Gül Ev hakkında şu şekilde konuştu: “Evi 2006'da Lübnan'a ilk ziyaretim sırasında gördüm. Eve baktım ve ne kadar güzel, büyülü ve gizemli bir yer diye düşündüm. 2009'da Lübnan'a taşındığımda, Beyrut'un kültürel mirasının nasıl yok edildiğinin, birçok eski evin yerlerine gökdelenler dikildiğinin çok daha fazla farkına vardım.”

Doğu Beyrut'ta da eski bir evi restore eden sanatçının yolu bir kez daha konakla kesişir. Tom Young evle ikinci karşılaşmasını şöyle anlattı: “Kordon boyunda eşimle yürüdüğüm bir gün evi yeniden gördüm. Balkonda birileri vardı. Hadi gidelim bakalım kim yaşıyormuş dedik. Tepeye tırmandık ve kapıyı çaldık. Ailesi burada 50 yıldır yaşayan Feyza El Hazin ile tanıştık. Bizi içeri davet etti.”

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18913/asirlik-osmanli-evi-kultur-merkezi-oldu.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.