05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

AYASOFYA'YI ANLAMAK

Ridley: Şahsen ben İskoçya’daki evimden Ayasofya’daki canlı yayını izlerken oraya gelen cemaatin hissettiği coşkuyu neredeyse kendi iliklerimde hissettim.

Ayasofya'yı anlamak

17 Ağustos 2020 Pazartesi 13:13

Şahsen ben İskoçya'daki evimden Ayasofya’daki canlı yayını izlerken oraya gelen cemaatin hissettiği coşkuyu neredeyse kendi iliklerimde hissettim. Hele de bir kadın BBC'ye "Çocukluğumuzdan beri bu anı bekliyoruz" dediği zaman. İşte o an dayanamadım, gözlerimden yaşlar süzülmeye başladı. Müslüman dünya adına bu kez üzüntüden değil, sevinçten ağlamaya başladım. Kim olursanız olun, siz de sevinin ve dua edin. Çünkü Ayasofya’nın açılması dünyadaki bütün Müslümanlar için mübarek bir gündür.

Bugünün İslam dünyasına baktığımızda bitmeyen savaşlar, çatışmalar, kıtlıklar ve ayakta kalma mücadelesi içinde acı çeken bir coğrafya görüyoruz. Bizi mutlu eden pek az hadise var.

Dünya "normalleşmek" istiyor

İşte bu manzarada Ayasofya’nın açılışıyla birlikte yüz binlerce kişinin aynı mekânda secdeye durması ayrı bir önem arzediyor. 1500 yıllık yapının 1931’de ibadete kapatılıp, 1934 yılında da müzeye çevrildikten sonra tekrar gerçek kimliğine dönmesinden bahsediyorum.

Türk mahkemesi asırlardır cami olarak hizmet veren yapının müzeye çevrilmesinin yasa dışı olduğuna hükmetti. Mahkeme kararından hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan caminin tekrar ibadete açılacağına söz verdi ve her zaman olduğu gibi sözünü yine tuttu.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/ayasofyayi-anlamak-3549182

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.