23 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara11°C

BAŞKAN ARICAN: İLİM VE KÜLTÜR DEĞER GÖRDÜĞÜ YERDE BÜYÜR

Başkan Arıcan: İlim ve kültür değer gördüğü yerde büyür

30 Ekim 2020 Cuma 11:41

Türk sanatı, Türk dili, Türk tarihi, Türk örf ve adetleri kısaca Türk kültürünün tüm yönleri ile değerlendirilip konuşulacağı “Uluslararası Türk Kültür ve Sanatı Sempozyumu” Etimesgut Belediyesi'nin ev sahipliğinde Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

29.10.2020 tarihinde başlayan ve iki gün sürecek, 21 konuda 190 bildirinin sunulacağı programın açılışında bir konuşma yapan Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve aynı zamanda  Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, ASBÜ’nün sosyal bilimler alanında bir ihtisas üniversitesi olarak başarılı eğitimin yanı sıra kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerine önem verdiklerini söyledi.

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in alt yapı çalışmalarını tamamlayarak büyük bir sosyal sorumluluk anlayışıyla kültür-sanat belediyeciliğine yönelmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Genel Başkan Arıcan,

“Çok güçlü ve büyük bir medeniyetin varisleriyiz. Kültür, sanat, fikir anlamında önemli değerlerimiz, miraslarımız  ve şehirlerimiz var. 2012 Astana, 2013 Eskişehir, 2014 Kazan, 2015 Merv, 2016 Şeki, 2017 Türkistan, 2018 Kastamonu, 2019 Oş, 2020 ise  Hive’de gerçekleştirilen Türk Dünyası Kültür Başkentleri etkinlikleri, Türk dünyasının ortak kültürünün tanınmasını ve bütünleşmesini sağlamaktadır.” dedi.

İlim, kültür ve sanatın değer gördüğü yerde barınıp büyüdüğünü, milletimizin de bu değerlere çok önem vererek medeniyetimizin önemli bir unsuru haline getirdiğini belirten Başkan Arıcan, “ Geçmişteki önemli edebiyatçılarımız, felsefecilerimiz ve mütefekkirlerimiz kültürün sanatın birleştirici yönünü her zaman ifade etmişlerdir. Bu bütünlüğü sağlayacak olanlar ise bilim ve kültür insanlarımızdır. Biz ASBÜ olarak, Ankara’da, Türkiye’de ve ülkemiz dışında yapılacak olan milletimiz kültürümüz adına gerçekleştirilecek her bir faaliyette varız.” ifadelerini kullandı.

2014 yılından bu yana  Pursaklar Kent Konseyi Başkanı olarak da görev yaptığını belirten Başkan Arıcan konuşmasında, şehir hayatı için alt yapı çalışmaları, spot alanları, cadde ve sokakları, sanayisi, ekonomisi, eğitim ve sağlık hizmetleri ne kadar önemliyse bunlarla birlikte kültürün ve sanatın da değerli olduğunu belirtti.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin gerçekleştirdiği kültür, sanat faaliyetlerine de değinen Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, TYB’nin 42 yıldır Türkiye’nin kültür sanat hayatına katkı sunan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek, “kültür ve sanat değerlerimizi muhafaza eden, yeniden üreten ve bunu kendine en büyük misyon edinen birliğimiz Türk dünyasının en büyük ve sürekli faaliyeti olan “Türkçenin  Uluslararası Şiir Şöleni” ni, gerçekleştirmeye devam ediyor. Ayrıca, şehirlerimiz kültürün oluştuğu, yaşatıldığı mekânlar ve biz de tarih, kültür, sanat, edebiyat, medeniyet temalı etkinliklerimizi sürdürüyoruz” dedi.

 

8 ülkeden 200 bilim adamının katıldığı sempozyumun açılışında konuşan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, “Başta ülkemiz olmak üzere 8 farklı ülkeden önemli akademisyen ve bilim adamları katıldığı sempozyum Türk Kültür ve Sanatına büyük katkı sağlayacak.  Değerli akademisyenlerimiz sunacakları bildirilerle kültür ve sanatımızı daha yakından tanıma imkanı bulacağız. Türk Kültür ve Sanatı tüm yönleriyle bilimsel olarak incelenecek. Gelecek nesiller öz değerlerimizi daha iyi tanıyacak. Sempozyuma katılacak tüm bilim adamlarımıza ve akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Sempozyumun konu başlıkları şunlar: Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali, Ankara ve Etimesgut, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Halk Bilimi, örf, adet ve gelenekler, Türk birlik ve beraberliği, güzel sanatlar, felsefe, görsel sanatlar, moda ve tasarım, gastronomi, arkeoloji, mimari, çağdaş Türk lehçeleri, mimari, renk sembol ve damgalar, el sanatları, sözlü kültür konu başlıklarında bildiriler yer alacak.

Etimesgut Belediyesinin ev sahipliğinde farklı üniversitelerin işbirliği ile düzenlenen  sempozyumun Onur Kurulunda yer alan rektörler:

Prof. Dr. İbrahim AYDINLI Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mustafa Verşan KÖK Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Yusuf SARINAY TOBB ETÜ Rektörü, Prof. Dr. Musa YILDIZ Gazi Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Yusuf TEKİN, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Muhsin KAR Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Erol PARLAK Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Ali HABERAL Başkent Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Can ÇOĞUN Çankaya Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Hasan ERBAY Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektör V., Prof. Dr. Özgür ÇENGEL İstanbul Galata Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Yücel OĞURLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Tevfik Tezcaner Ufuk Üniversitesi Rektörü.

3e454acb-fc7e-4e11-b7d2-8d9a1c49ae23.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.