27 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

BAŞKAN ARICAN: MUTLULUĞUN YOLU AİLEDEN GEÇİYOR

TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Disiplinlerarası Yaklaşımla “Aile Kongresi” ne katılarak ailenin önemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Arıcan: Mutluluğun yolu aileden geçiyor

19 Ağustos 2020 Çarşamba 10:29

Memur-Sen ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından organize edilen Disiplinlerarası Yaklaşımla “Aile Kongresi – I” sona erdi.

Programın açılışında AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan,  Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik konuştu.

İnsanlar bireyselleşmeye başladı

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş yaptığı konuşmada “Ailenin bir şekilde yıpratılması, tam manasıyla milletlerin geleceğini ortadan kaldıracak en sinsi toplumsal virüslerden birisidir. O yüzden aile yapısının korunması oldukça önemlidir. Her ailenin başlangıcını oluşturan kadın ve erkeği ise birbirlerinin düşmanı olmadığı bir geleneği taşıyan bir milletiz. Kadın ve erkek birbirine düşman değil, birbirini tamamlayan bir sistemdedir” dedi.

Kurtulmuş, “Ayrıca sanayileşme ile birlikte şehirlerde milyonlarca insan ile birlikte yaşayanlar bu geniş ailenin desteğini kaybetmekle birlikte önemli bir kayıp yaşamışlardır. Bu süreçlerde İnsanların giderek bireyselleşmekte olduğunu gördük. Zaten yalnızlaşmış olan birey evliliğin özellikle bu çağda gereksiz olarak addedilmesi bireyleri daha da yalnızlaştırmakta ve aileye alternatif bazı birlikteliklerle hayatını sürdürebileceğini düşüncesini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Aristo, aileyi birliğin sembolü olarak görmüştür

TYB Genel Başkanı ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da  yaptığı konuşmada; ailesiz bir toplum olmadığını kadim düşüncelerin hem toplumun hem devletin temeli olarak aileyi gördüklerini belirterek “Düşünce geleğenin çok önemli isimlerinden olan Aristo, aileyi birliğin sembolü olarak görmüştür, aile sevgisini de devlet sevgisinin temeli olarak değerlendirmiştir. Bununla birlikte İslam düşünce geleneğiyle aile konusu en başat meselelerden olarak görülmüştür” diye konuştu.

Aile devletin ana yapısını oluşturuyor

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:  “Aileyle ev arasındaki sıkı ilişki ve bunu izleyen bir düşünceyle şehir felsefesi ortaya koyulmuştur. Şehir hayatı aileden başlamaktadır. Bununla birlikte İslam ve ahlak felsefesinde huzur ve mutluluğun yolu aileden başlamaktadır. Bununla ilgili olarak Farabi, mutluluğun felsefesini inşa etmiştir ki bunda da bir şehir felsefesi vardır. Dolayısıyla kişi aileyle sosyalleşmekte, devletle aileyle güç kazanmaktadır. Aile öyle kritik bir konumda bulunmaktadır ki devletin ana yapısını oluşturmaktadır. Tüm bu düşüncelerden hareketle şunu sonuç olarak söyleyebiliriz ki, sahip olduğumuz medeniyet değerlerimiz, ilmi ve felsefi birikimlerimiz yeni aile felsefelerini oluşturabilecek kapasiteye sahiptir. Bu kongre biraz da bu amaca matuf olarak düzenlenmiştir.”

Aile en güvenli liman

Konuşmasında, Sosyal ve kültürel değişmelerin en çok aileyi etkilediğini, tüm olumsuz süreçlere rağmen ailenin varlığını koruyarak en güvenli liman olma özelliğini taşıdığını ve ailenin bir felsefesi ve ahlakının olduğunun altını çizen Başkan Arıcan, “ İnsanlık tarihi boyunca aile toplumun dolayısıyla insanlığın en temel yapı taşı olarak görülmüştür. İnsanlık tarihinde de ailesiz bir toplum hiçbir zaman olmamıştır ve olmayacaktır. Aksi takdir de insanlık biter. Kadim inançlar yanında kadim filozoflar da aileyi hem toplumun hem devletin temeli olarak değerlendirmiştir. Felsefi geleneğin en önemli isimlerinden olan Aristoteles’e göre aile birliğin sembolüdür. Aristoteles’e göre aile sevgisi, devlet sevgisinin temelini oluşturmaktadır. Bu yönüyle aile devletin temeli olarak kabul edilmektedir.” diye konuştu.

Ailenin birliğini korumak zorundayız

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise dünyanın baş döndüren bir hızla değiştiğini belirterek  “Değişim sürecinin aileyle ilişkisini doğru yorumlayabilmek için öncelikle aile kurumunda değişkenler ile sabitelerini iyi konumlandırmak gerekiyor. Her şeyden önce Ailenin fıtri bir olgu olduğunun altını kalınca çizelim. Dolayısıyla sağlıklı toplum, sağlıklı bir dünya için fıtratı, yani aileyi, onun meşruiyetini ve birliğini güçlü bir şekilde savunmak zorundayız” diye konuştu.

Ailenin temel unsuru olan nikâh akdinin değersizleştirildiğini söyleyen Yalçın “Medeniyet müktesebatımız bize büyük bir miras bıraktığı halde, aileyi toplumsal, dini, kültürel yapımıza yabancılaşmış fikirleri taşıyan düzenlemelerle koruyamayacağımız artık görülmelidir. Bu noktada bütüncül bir perspektifle olaylara ve olgulara yaklaşmak zorundayız. Biz, gerek ulusal ölçekte gerekse yerküre ölçeğinde yürüttüğümüz faaliyetlerde hep bir konunun altını çiziyoruz: Hayatımız baştan çıkarıcı teorilerle daraltılıyor, parçalanıyor” ifadelerini kullandı.

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, modern insanlık tarihinin belki de en kritik süreçlerinden birinden geçtiğini belirterek kimi alanlarla sınırlı kalan krizlerin yavaş yavaş hayatın bütününe yayılma eğiliminde olduğunu ifade etti.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik ise yaptığı konuşmada, aile kongresinin oldukça değerli bir yaklaşım olduğunu belirterek “Çoğunlukla zannedildiği gibi bir anne ve bir babadan ibaret değildir. Aile aynı zamanda dededir, aynı zamanda ninedir aynı zamanda tüm soyumuzdur, bir gelenektir. Osmanlı, Selçuklu bir ailedir. Aileyi sadece iki kişinin evlenmesiyle oluşan bir kurum olarak değil bir gelenek olarak görmemiz gerekiyor. Bir aile felsefemiz olmak zorundadır. Çünkü aile ne Marksistlerin zannettiği gibi çarpık bir oluşumdur ne bir takım çevrelerin söylediği gibi kadının emeğinin sömürülmesi için uydurulmuş bir ortamdır ne de ekonomik ya da siyasal düzenin sürdürülmüş bir sistem değildir. Aile insan doğasıdır ve vazgeçilmez bir özdür. Aile insanın özünde vardır.” dedi.

Memur-Sen Konfederasyonu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) ortaklığında organize edilen Disiplinlerarası yaklaşımla “Aile Kongresi-I”, 14 Ağustos 2020 tarihinde başladı ve üç gün sürdü.

Video konferans şeklinde gerçekleştirilen kongrede “aile” konusu, kültürden iktisada, iktisattan çalışma hayatına geniş bir perspektifte uzman isimlerle masaya yatırıldı.

ailekongresi1.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.