05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

BİR ÜNİVERSİTE SINAVI SORUSUNUN ESRARLI HİKÂYESİ

"İspirtizma cemiyetlerinin tek müdavimi Enis Behiç miydi? Cumhuriyet’in ilk yıllarında aydınları esir almış pozitivist düşünce, nasıl oluyor da böyle bir hurafeye savruluyordu?" Sakine Odabaşı yazdı.

Bir üniversite sınavı sorusunun esrarlı hikâyesi

02 Temmuz 2022 Cumartesi 13:50

Bu yılki üniversite sınav sorularından biri, Miras ve Varidat-ı Süleyman Çelebi isimli şiir kitaplarının ismini zikrederek Beş Hececiler’den biri olan Enis Behiç Koryürek’i soruyordu. Peki acaba Süleyman Çelebi kimdi? Hariciye mensubu olarak Bükreş ve Budapeşte’de ülkemizi temsil eden bu ünlü şairimizin 18. yüzyılda yaşamış bir Mevlevi olan Süleyman Çelebi’nin ruhuyla irtibat kurduğu ruh çağırma seanslarında ne işi vardı? Bütün bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.

Hecenin beş şairinden biri: Enis Behiç Koryürek  

“Çağdaşı pek çok şair gibi başlangıçta şiirlerini aruzla yazdıktan sonra tecrübelerini heceye aktarıp dizelerdeki duraklarda yaptığı değişikliklerle kuvvetli bir ahenk sağlar. İlk şiirlerini Miras adıyla yayımlayan şair, gür sesli kahramanlık şiirleriyle şöhret kazanır. Daha sonra kaleme aldığı mistik şiirlerini Varidat-ı Süleyman Çelebi adıyla kitaplaştırır. Şiirimizde efsaneleri heyecanlı bir üslupla işleyen şair, özellikle korsanlıkla ilgili şiirleriyle sevilmiştir.” Üniversite sınavı sorusu böyle tanıtmış şairimizi. Acaba, “Sen gözlerimde bir renk/Kulaklarımda bir ses/Ve içimde bir nefes/ Olarak kalacaksın” diyen şairimiz aslında kimdi?

Enis Behiç Koryürek (1891-1949) Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Hariciye Nezareti’nde Bükreş ve Budapeşte konsolosu olarak görev yaptı. Bu dönemde bir yandan Türk-Macar dostluğunu geliştirmek için çaba harcarken bir yandan da Gül Baba türbesinin tekrar müze ve ziyaretgah olarak açılması için çaba gösterdi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Milli Mücadele’ye destek veren şairimiz, Ankara’da Çalışma Bakanlığı müsteşarlığı görevinde bulundu. Emekli olduktan sonra maddi güçlükler yaşayan şair, ömrünün son yıllarında tasavvufa yöneldi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.