26 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

“BUGÜNÜ ANLAMAK İÇİN DÜNÜ BİLMEK GEREKİR”

1991 ülkemizde ve özellikle Ortadoğu’da siyasi, iktisadi, sosyal ve dış politika da sıcak gelişmelerin yaşandığı bir yıl.

“Bugünü anlamak için dünü bilmek gerekir”

04 Haziran 2020 Perşembe 13:03

Tüm bu olayların kayıt altına alındığı, tarihe not düşüldüğü 1992 yılı Kültür Sanat Yıllığı, Türkiye Yazarlar Birliği adına Genel Başkan D. Mehmet Doğan’ın sunuş yazısı ile başlıyor.

Doğan sunuş yazasında ülkemizde yaşanan olaylara değindikten sonra özellikle kültüre ve kültür muhitlerini oluşturulmasına olan ihtiyaca vurgu yapıyor ve diyor ki; “Ülkemizde kültürel çevre anlayışı yerleşmedi. Kültür ve medeniyet şehirleşme ile yakından ilişkilidir. Şehirlerde kültür, sanat ve ilim çevreleri oluşmadan bir ülkede kültürel ve ilmi gelişmeler beklenemez. Kültür, sanat ve ilim adamlarının birlikte bulunacağı mekânlar mutlaka tesis edilmelidir.”

İnsanların ufku en çok birlikte bulundukları zaman açılır, insan insanın ufku olur. Konuşmak, görüşmek, sohbet etmek, fikir alış verişinde bulunmak, kıyaslama yapmak eserini ilk olarak kendisini en fazla anlaya bilecek ve eleştire bilecek denklerine sunmak, yazarın, sanatçının ortaya koyacağı ürünlerin alt yapısının oluşmasında birinci derecede rol oynar. Bu yüzden kültür muhitleri, sanat çevreleri meydana getirmek zorundayız…”

Dünya da olup bitenlerin analizinin yapıldığı 1992 yılı Kültür Sanat Yıllığında ülkemizdeki hemen hemen hayatın her alanı ile ilgili  önemli yazılar, tespitler ve meselelere çözüm önerileri var.

Bu sayıya katlı sağlayan isimler ve konuları ise şöyle sıralanıyor:

Ekonomi, Toplum, Siyasi Hayat: İsmet Gökçe, Mustafa Everdi, Hamide Nadir, Mustafa Acar, Cengiz Anık, Engin Ardıç, Necati Doğru, Rauf Tamer, Ünal Tekinalp, Erdoğan Alkin. İslam Dünyası: M. Ahmet Varol, Serhan Karagil, Orhan Kavuncu, Aziz Utkan, Mustafa Özcan.  Kültür Hayatımız: Ömer Demir, Yard. Doç. Dr. İsmail Doğan. Dış Politika: Dr. Kemal Kahraman, Ömer Öztürkmen, Sedat Ergin. Dinî Hayat: Doç. Dr. Mustafa Kara, Yard. Doç. Dr. Mustafa Öcal, Hüseyin Aydın, Hamdi Döndüren, İzzet Er, Hayati Hökelekli, Ömer Özyılmaz, Hamdi Tekeli, Ahmet Oktay. Dilimiz: Hüseyin Özbay, Ömer Naci Soykan. Deneme-Tenkit-İnceleme: Doç. Dr. Cemal Kurnaz, Asım Yenihaber. Şiir: Muhsin Macit, Hüseyin Atlansoy, Süleyman Çobanoğlu, Ali Günvar, Cevdet Kartal, Mehmet Ocaktan, Cafer Turaç, Mevlana İdris Zengin, Mehmet Akif Kireçci, Tuğrul Tanyol, Hilmi Yavuz. Hikaye: A. Baki Koşar, Nezihe Meriç, Adnan Özyalçıner, Selim İleri, Ethem Baran, Sevinç Çokum, Cemal Şakar. Roman: Necip Tosun. Seyirlik Sanatlar: Ahmet Eskioğlu. Çocuk Edebiyatı: Fahreddin Bozdağ. Mûsıkî: Bayram Bilge Tokel, Attila İlhan, Nevzat Kösoğlu. Mizah: İrfan Çalışkan. Folklor: Ahmet Şenol. Radyo Televizyon: M. Çetin Baydar, Orhan Kayacık, Abdurrahman Şen, Emre Dağdeviren. Sinema: Necip osun. Basın: M. Cemal Çiftçigüzeli, Engin Ardıç, Emin Çölaşan, Mehmet Barlas, Teoman Erel, Bekir Coşkun, Ender Arol, Ziya Nebioğlu. Dergiler: Celil Güngör. Yayın Hayatı: Vedat Güneş, Cemal Aydın, Aylin Gülnaz. Nesillerin Mirası: Ö. Asım Aksoy, M. Çetin Baydar. Spor: Ömer Lütfi Mete. Olaylar, Kuruluşlar, Ödüller, Kayıplar, Yıldönümleri: Erbay Kücet, Mehmet Kara, Fehmi Çalmuk, Adnan Öksüz, Mahmut Bakır, Ahmet Ünal, Osman Alper, Cemil Kartal.

Okumak için: https://kitap.tyb.org.tr/kitap/1992.pdf

Mahmut Erdemir

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.