03 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara11°C

BUZDOKUZ DERGİSİ’NİN 22. SAYISI YAYIMLANDI (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN, 2024)

Her yeni sayısıyla şiir-eleştiri-teori arasındaki bağı güncelleyen Buzdokuz bu kez dijitalleşen çağın eşiğinde Bilişsel Poetikayı araştırıyor. Dergi Hayriye Ünal'ın "Siber-Bilişsel Poetikaya Giriş" yazısıyla açılıyor.

Buzdokuz Dergisi’nin 22. Sayısı Yayımlandı (Nisan-Mayıs-Haziran, 2024)

16 Nisan 2024 Salı 13:34

Bilişim teknolojileri ve uzantılarının hayatımızın her alanını kaplaması ve bilişsel bilimlerin bir sonucu olarak öne sürülen Bilişsel Poetika, ortaya çıktığı ilk andan itibaren çok hızlı gelişmiş, sinirbilim ve psikolojinin edebî bilimlere kazandırdığı perspektifle son elli yılda en çok tartışılan ve gün geçtikçe çerçevesi genişleyen bir kavram olmuştur. Bu sayıda Buzdokuz Bilişsel Poetikayı dosya konusu yaparak kavrama hem teorik açıdan yaklaştı hem de şiir analizleriyle konuyu uygulamalı olarak ele aldı.

Dosyanın editörlüğünü yapan Leyla Arsal, çerçeve yazısında zihnin nöral ağlarının evrenin nöral ağlarıyla ilişkisini, birlikteliğini ve iç içeliğini anlatan dosyanın 2000'lerden itibaren geçirdiği evrim sürecini ve sonuçlarını işliyor. Gizem Atlı çevirisiyle Aydın Görmez-Roger Alan Tunç ortak metni, kavramın genel bir izahını yaparken Atakan Yavuz'un eleştirel ikinci bir bakış sunan metni, dosyanın bütüncül yapısına vurgu yapıyor. Kavramın genel bir perspektifle analizini ve Hertha Kräftner şiirine uygulamasını yapan Funda Kızıler Emer'in yazısı güçlü bir örnek teşkil ederken kavramın 2000'lere değin işleyişi ve Francis Ponge şiirine uygulanışı Medine Sivri kaleminden okura sunuluyor. Hayriye ÜnalAhmet Güntan şiirinin tarihsel arka planını aydınlatan ve Güntan'ın bilişsel değişimini adım adım izleyen yazısıyla dosyada yer aldı. Zeynep Arkan şiirine dair yazısıyla Leyla Arsal dosyayı kapatıyor. Bilişsel Poetika dosyası kapsamında yapılan soruşturmaya katılan Suzanne Keen, Patrick Calm Hoogan, Margaret H. Freeman ve Nancy L. Easterlin'in yanıtlarını Çağatay Koparal Türkçeye çevirdi.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/buzdokuz-dergisinin-22-sayisi-yayimlandi-nisan-mayis-haziran-2024-k6182.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.