30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C

ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 107. YILI MÜNASEBETİYLE: BATILILARIN ÇANAKKALE DÜŞLERİ-I

Truva’nın kutsallığının yanında Çanakkale Boğazı’nın (Hellespontos) Ege girişinde, denize hâkim konumu; Marmara ve Karadeniz’le Anadolu’ya açılan bir kapı olma özelliği, kentin ve coğrafyanın askerî ve ekonomik önemini fazlasıyla artırır.

Çanakkale Zaferi’nin 107. Yılı Münasebetiyle: BATILILARIN ÇANAKKALE DÜŞLERİ-I

11 Mayıs 2022 Çarşamba 12:33

Batılıların Şubat 1915’te, Çanakkale Boğazı’yla Gelibolu Yarımadası’na düzenlediği topyekûn saldırı, tarihimizin en kanlı çarpışmalarının yaşanmasına sebep olur. Uzun yıllar, toplumsal hafızamızdan silinmeyecek çapta derin izler bırakan; Anadolu’da neredeyse her üç aileden birinden, bir kişinin şehâdetiyle ya da kaybolmasıyla sonuçlanan bu kanlı savaşın, çok uzak geçmişe dayanan bir arka planı, günümüze değin uzanan ince ve hüzün dolu göndermeleri ve mesajları vardır.

Anadolu’nun batısında yaşayan toplumların, 1915’te Çanakkale bölgesini ele geçirmek için giriştikleri saldırı, aynı toplumların, aynı bölgeye, aynı amaçla düzenlediğiüçüncü saldırıdır. Batı, henüz ‘Europa’ adını almadanönce Çanakkale’ye düzenlenen birinci ve ikincisaldırılarda hedeflerine ulaştığı için üçüncü girişimlerinin de zaferle sonuçlanacağından emindir.

Bu metin, kısaca, Çanakkale bölgesinin, Batı medeniyeti açısından ifade ettiği anlama değinecek,1915’te yaşanan Çanakkale Savaşı’nın zihinsel, kültürel arka planıyla tarihî ve mitolojik ön hazırlığını, Truva üzerinden hatırlatıp söz konusu üçüncü saldırının kültürel kodlarına dikkat çekmeye çalışacak.

Devamı: https://www.insaniyet.net/canakkale-zaferinin-107-yili-munasebetiyle-batililarin-canakkale-dusleri-i/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.