30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara26°C

CİHAN AKTAŞ: DEİZM Mİ DURULANMA İHTİYACI MI?

Cihan Aktaş: Deizm mi durulanma ihtiyacı mı?

17 Nisan 2018 Salı 13:31

Mütedeyyin ailelere mensup gençlerin sekülerleştiği, deist temayüller edindiği sıklıkla dile getirilen bir konu. İnsanın düşünsel macerasına ve hidayet olgusuna şematik bir bakışla yapılan tespitler birbirini izliyor bu bağlamda. Gençliğin soru ve itiraz, tutku ve şüphe çağı olduğunu unutan kimi ebeveynler, gerçekliğine inanmaya hazır oldukları gençliğin “elden gitmişliği” kabulünü kendi inanç mücadeleleri bağlamında haksızlığa uğradıkları hissiyle tartışıyorlar. Nankör mü gençler, şaşkın mı, yoksa aldatılıyorlar mı? Neleri eksik, yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında…

Oysaki gençlik işte bu tür hesapların kitapların çağı değil, yoksa nasıl da taşlaşmış, kendisini yenileyemeyen bir toplum olurduk!

Gençlik, adalet arayışının, hayatı çok yönlü okuma ve diğerkâmlığın çağı; dolayısıyla verilmiş düşünce kalıplarıyla hareket eden, atalarından miras aldığı külliyata en küçük bir soru eklemeyen bir gençlik kaygı uyandırıcı olurdu. “Eksik olan artık başka bir şey” diye yazmıştım 2012’de yayımlanan İslamcılık kitabımın kapağına, ikinci bir başlık olarak. Orta yaş kuşağı verdiği mücadelenin ardından ulaştığı noktada kendi içine kapanan bir yapı oluşturmaya ve bu yapıyı olduğu gibi korumayı bir amaca dönüştürmeye başladığında, genç kuşak soru ve itirazlarıyla bu muhafazakârlaşma eğilimini tartışmaya açıyor. Ne de olsa gençlik cesaretin ve iyi niyetlerin, ülkülerin çağı. Eksik olanı henüz kireç bağlamamış bakışlarıyla arifin, feraset sahibi insanın ve sanatçının yanı sıra gençlik de görüyor, çıkar gözetmezliğin zemininde. Sözgelimi gökdelen cinayetlerini sorgulamasın mı gençlik, gelir uçurumlarını, işçi cinayetlerini, kadın cinayetlerini, KHK’yla tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra iş bulamayan insanları, maden ocağı işçilerinin güvensiz iş şartlarını; dahası insanları üretim bantlarının köleliğine ve tüketim mutluluğunda oyalanmaya mecbur eden sebepleri bir genel açıklamayla Batı modernizminin etkilerine bağlayıp iç huzuruyla nargile kafe muhabbetlerine mi koyulsun?

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/deizm-mi-durulanma-ihtiyaci-mi/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.