30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara25°C

D. MEHMET DOĞAN: CUMHURİYET KURULURKEN HALK DESTEĞİNE GEREK GÖRÜLMEDİ

Server Vakfı tarafından düzenlenen "Kitabın Hikayesi” programına “Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş” eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan konuk oldu.

D. Mehmet Doğan:  Cumhuriyet kurulurken halk desteğine gerek görülmedi

31 Ekim 2022 Pazartesi 12:40

29 Ekim 2022 tarihindeki söyleşi vakfın  konferans salonunda yüz yüze gerçekleşti, YouTube kanalından canlı olarak da yayınlandı. 

Avukat Mehmet Ali Bulut’un  cumhuriyetin ilanı ve sonrasında yaşanan siyasi ve toplumsal olaylara ilişkin sorularını cevaplandıran D. Mehmet Doğan, cumhuriyetin genel kabul görmüş değerlendirmeler yapılmadan, bir oldu bitliyle alelacele kurulduğunu söyledi.

Cumhuriyet tarihine yönelik tabuları yıkan, yakın tarihin bir çok bilinmeyenini cesaretli açıklamaları ile gün yüzüne çıkaran Doğan cumhuriyetin ilân günlerini şöyle açıkladı:

“Cumhuriyet, vekillerin yarıdan biraz fazlasının katılımı ile toplanan Meclis tarafından ilân edildi. “Millî Mücadele’nin önemli isimlerinden Kâzım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy gibi bazı paşalara haber edilmedi. Bununla da kalınmadı; Ankara’da bulunan çok sayıda vekilin aykırı söz söyleme ihtimali düşünülerek Meclis’e gelmemeleri ihtar edilir ve evlerinin önüne polis dikilir. Ankara’da bulunan muhalif vekillerin katılmasına izin verilmeden ilân edilen Cumhuriyetin ilanı geniş bir tabana yayılmadan yapılmıştır.” dedi.

Osmanlı Devleti’nin yıkılıp yerine bir cumhuriyet kurulması projesinin İngilizler tarafından planlandığını belirten Doğan bu sürecin başından sonuna kadar yine İngilizlerin rolü olduğunun altını çizdi.

Konuşmasında, Milli Mücadele sonrasında yaşananlara da bir kapı aralayan D. Mehmet Doğan, “Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey” meselesi ile ilgili de şu bilgileri verdi:

“Mecliste, kesilen  Lozan görüşmeleri nedeniyle  tartışmalar yaşanıyor. Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in cesaretle söylediği sözler rahatsızlık oluşturur. Mustafa Kemal Paşa ile birbirlerine seslerini yükseltirler, tartışırlar. Kemal Paşa elini cebine atar... Meclis Başkanı Ali Fuat Paşa masasının üstündeki çanı hızla çalar, taraflar durmayınca da çanı ikisinin ortasına atar...Ve ne yazık ki bu olaydan kısa bir süre sonra Ali Şükrü Bey’in cansız bedeni Çankaya Köşkünün Papaz Bağı denilen mevkiinde bulunur...”

Millî Mücadele’de milletimizin desteğini ve dini değerlerimizi arkasına alarak zafere ulaşan yönetim Cumhuriyet’ten sonra neden millete ve köklü değerlerimize sırt çevirdi?

“Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş” eserinde bu ve buna benzer tüm sorulara cevap veren D. Mehmet Doğan’ın Server Vakfında gerçekleştirdiği söyleşinin devamı için:

 https://www.youtube.com/watch?v=Sp7aUBIYjpI

"Kitabın Hikâyesi” programının sonunda; D. Mehmet Doğan okuyucuları için eserlerini imzaladı.

3-(4)-001.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.