30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

D. MEHMET DOĞAN “İSTİKLAL MARŞIMIZ MİLLİ KİMLİĞİMİZİ YANSITIYOR”

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, Bartın Üniversitesi tarafından düzenlenen “Çeşm-i Cihan Sohbetleri” programıma konuşmacı olarak katıldı.

D. Mehmet Doğan “İstiklal Marşımız milli kimliğimizi yansıtıyor”

27 Mart 2021 Cumartesi 10:24

26 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen ve üniversitenin sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan D. Mehmet Doğan “İstiklal marşı İle Yüzyıl” üst başlığı altında; Mahmet Âkif’in hayatı, eserleri, İstiklal Marşını yazma süreci ve aradan geçen yüz yıla rağmen artarak devam eden değerini anlattı.

Akademisyenlerin, öğrencilerin ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun yaptı.

İstiklal Marşı’nın bir asır önce istiklal ve istikbal mücadelesi verdiğimiz zor zamanların bir özeti olduğunu ifade eden Rektör Uzun, “İstiklal Marşı’mız, milletimizin kahramanlığını, azmini, inancını ve kararlılığını özetleyen önemli bir beyannamedir. Milli Mücadele’nin adeta bir özeti olan istiklalin sembolü İstiklal Marşı’mız bağımsızlığımızın da tarihi bir vesikasıdır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un büyük bir aşk ve derin imanla kaleme aldığı bu veciz eser, kadim medeniyetimizin ortak sesi ve ortak vicdanı olmuştur” dedi.

Programda konuşan D. Mehmet Doğan,  “12 Mart 1921’den bu yana dünyada ve ülkemizde çok şey değişti. Ancak değişmeden kalan şeyler de var. Bunlardan biri İstiklal Marşı ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’a milletimizin ilgi ve alakasıdır. Bir millet tarihiyle, büyük zaferler kazanan komutanlarıyla anılır; ancak sadece bu yeterli değildir. Büyük yazarlar ve şairler de bir milleti bütün yapan unsurlardan biridir. Bu insanların eserleri bir milletin millet olmasını sağlayan izleri içerisinde barındırır. İşte İstiklal Marşı da milli kimliğimizi yansıtan eserlerin başında yer almaktadır. İstiklal Marşı ile kıyaslanabilecek başka bir metnin olduğunu ben bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Doğan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı’nın dünyadaki diğer devletlerin marşlarından farklı olarak özel bir yere sahip olduğunu da kaydederek “Yeryüzünde Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 200’e yakın devlet bulunmaktadır. Her devletin bayrağı ve marşları var. İstiklal Marşı gerçekten bu var olan marşlar içinde müstesna bir yere sahiptir. Bizim marşımız diğer marşlardan epeyce uzun bir şekilde karşımızda duruyor. Diğer taraftan milli marşlar 18. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. İlki İngilizlerin sonra Fransızların ve diğer devletlerin marşları oluşmaya başlamıştır. Biz biraz geç kalmış olsak da bizim ses bayrağımız diyebileceğimiz musiki eserler tarihten beri vardı. Bunlar Selçuklulardan Osmanlılara ve oradan da bize intikal etti” ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Ersoy’un Ankara’ya davet edilişi ve İstiklal Marşını yazma süreciyle ilgili bilgiler de veren Doğan, “Karakol cemiyeti vasıtası ile Mustafa Kemal Paşa tarafından Mehmet Akif Ankara’ya davet ediliyor. Bu daveti Mehmet Akif kabul ediyor. 10 Nisan’da yola çıkıyorlar Ali Şükrü Bey, büyük oğlu Emin önce bir arabayla o zaman bazı bölgeler işgal bölgesi, oraları geçiyorlar. Bazı yerleri yaya olarak kat ediyorlar. Nihayet 14 gün sonra, 23 Nisan’da meclis açılıyor 24 Nisan’da Mehmet Akif, Ali Şükrü Bey ve oğlu Ankara’ya ulaşmış oluyor. Mehmet Akif, Ankara’ya ‘İslam Şairi’ olarak davet edilmiştir. Ankara’da bu şekilde karşılanmıştır” dedi.

İstiklal Marşı’nın yazılışı ve mecliste kabulüne giden süreç hakkında da bilgiler veren Doğan, “İstiklal Marşı, öncelikle Mehmet Akif üzerinde mutabakata varılması sonrası yazılmıştır. Bunu kim yazar diye sorulmuştur? Cevaben Mehmet Akif yazar denilmiştir. Mehmet Akif, ‘Milli Marş Yarışması’na katılmamıştır. Prensip olarak bunu doğru bulmamıştır. Mehmet Akif ikna edilmiştir ve büyük şair İstiklal Marşı’nı bu millete hediye etmiştir” şeklinde konuştu.

                                                                                                                        Mahmut Erdemir

Kaynak: Bartın Üniversitesi web sayfası

bucesmicihan-6.jpgrektor-prof.-dr.-orhan-uzun-.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.