30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara18°C

DÂRÜ’L-HİLÂFE MEDRESESİ MÜFREDAT PROGRAMI

Medresenin ibtidâî hariç ve ibtidâî dâhil kısımları günümüz okullarından orta ve lise düzeyine denk gelmekteydi.

Dârü’l-hilâfe Medresesi Müfredat Programı

18 Mayıs 2022 Çarşamba 14:41

Üçer yıldan toplam altı yıl süreli bu devrenin programında otuz farklı derse yer verilmişti. Bu derslerin yaklaşık %18’i İslâmî İlimler alanına ait dersler olup % 82’si diğer ilimlere tahsis edilmişti.

Dil ve Edebiyat grubuna dahil olan derslerin ağırlığı % 49 ile ilk sırada gelmekteydi. Derslerin % 10’u matematik grubuna, % 9’u Tarih ve Coğrafya grubuna, % 7’si ise tabiat ilimlerine ait derslerdi. Programda % 2 oranında Felsefe grubu kapsamında Mantık ve Münâzara dersi ile % 7 oranında genel bilgi ve kültür içerikli dersler bulunmaktaydı.

Matematik grubu derslere haftada iki saatlik müsellesât/trigonometri derisi ilavesiyle toplam ders yükü 17 saate çıkartılmıştı. Bu gruptaki diğer dersler ise cebir, hesap, hendese ve hey’et (astronomi) şeklinde sıralanmıştı. Tabiat ilimlerinin öğretimi kapsamında ise fizik, kimya ve ulûm-ı tabîiyye derslerine yer verilmişti.

Bir önceki yazımızda detaylı bir şekilde açıklanan muhâzarat etkinliği gibi terbiye-i bedeniye de ders dışı zamanlarda gerçekleştirilen etkinlikler arasında yerini almıştı.

TBMM döneminde hazırlanan programda yer alan derslerin neredeyse yarıya yakınının Dil ve Edebiyat grubu dersler olması dikkat çekiyordu. Bu durumun dinî hayatın irşad ve hitabet yoluyla beslenmesinden ve bu alanın kuvvetlendirilmesine yönelik planlamadan kaynaklanmış olması muhtemeldir.

Programda İslâmî ilimlerin ağırlığının bir miktar düşürülmüş olmasını bu ilimlerde ihtisas yapmak isteyenlerin Sahn Medresesi ile Medrese-i Süleymâniye’de daha yoğun eğitim görebilmelerinin mümkün olmasına bağlamak mümkündür.

Devamı:https://www.maarifinsesi.com/darul-hilafe-medresesi-mufredat-programi/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.