28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara16°C

“DEPREMLER ŞEHRİN TARİHİNİ ALIP GÖTÜRÜYOR”

Gazeteci, araştırmacı, yazar Halil İbrahim Özdemir, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Şehir Okumaları” programında Mehmet Önder Karakaş’ın sorularını cevaplandırdı.

“Depremler şehrin tarihini alıp götürüyor”

09 Kasım 2020 Pazartesi 10:08

Konya, Malazgirt, Edirne, Bursa, İstanbul, Ankara, Erzurum, Kayseri, Şanlıurfa, Tokat, Van, Malatya, Kıbrıs, Yozgat, Muğla ve Adapazarı, Üsküp, Mardin, Diyarbakır ve Şırnak’ın ardından yirmi ikincisi düzenlenen şehir okumalarının konuğu olan Özdemir, Erzincan’ın tarihi, coğrafyası, kültürü, şehir ve kent kavramları, gibi muhtelif meseleler üzerine Mehmet Önder Karakaş’ın sorularını cevapladı.

04.11.2020 tarihinde Türkiye Yazarlar Birliği'nin instagram hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşiye katılan Halil İbrahim Özdemir, Erzincan adının “Eriza, Arizya, Aziriz” gibi adlardan değişerek Erzincan halini aldığını ifade etti. Şehrin bilinen yaklaşık yirmi adet ismi olduğu gibi çeşitli sıfatlarının da olduğunu belirten Özdemir, bu sıfatlara örnek olarak “yardım şehri, harabe kent, Medinetü’l Erzincan” gibi sıfatları ve bu sıfatların verilme sebeplerini dinleyicilerle paylaştı.

Erzincan’ın Doğu Anadolu’nun en batısındaki şehir olduğunu aktaran Özdemir, türkülerde de yer aldığı gibi şehrin “etrafı dağlık, ortası bağlık” bir özelliğe sahip olduğunu belirtti. Şehrin ikliminin tarıma elverişli olduğunu söyleyen Özdemir, bölgeye sebze ve meyvenin şehirden dağıtıldığını sözlerine ekledi. Bunlara ek olarak Fırat Nehri’nin kolu olan Karasu Nehri’nin şehrin ortasından geçtiğini ifade etti.

Şehrin Hayasa, Urartular, Medler, Roma, Sasaniler, Abbasiler, Emeviler gibi pek çok devlete ev sahipliği yaptığını aktaran Halil İbrahim Özdemir, Osmanlı İmparatorluğu’nun Otlukbeli Savaşı ile şehri fethettiğini ifade etti.

Şehrin ev sahipliği yaptığı pek çok devletten tevarüs ettiği soyut ve somut miraslardan da bahseden Özdemir, şehre on beş kilometre mesafede bulunan Altıntepe’de bir kale, tapınak ve kilisenin mevcut olduğunu ifade etti.

1939 depreminde pek çok inşanın yıkıldığını sözlerine ekleyen Özdemir, Kemah’tan İliç’e, Kemaliye’den Tercan’a değin pek çok ilçede var olan tevarüs edilmiş unsurları dinleyicilerle paylaştı.

Şehrin tarihinde depremlerin önemli bir yer tuttuğunun da altını çizen Özdemir, son üç yüz yıllık zaman diliminde şehrin altı deprem gördüğünü belirtti. “Depremler şehrin tarihini alıp götürüyor” diyen Halil İbrahim Özdemir, ayrıca şehrin zengin bir türkü geleneğinin olduğunu ifade etti. Son olarak Özdemir, Erzincan mutfağından ve kendine has yemeklerinden bahsetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.