26 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

“DİJİTAL ORTAM BİLGİYİ ÇOĞALTIYOR, BİLGELİĞİ BİTİRİYOR”

Türkiye 3. Genç Yazarlar KurultayıSonuç Bildirgesi

“Dijital ortam bilgiyi çoğaltıyor, bilgeliği bitiriyor”

09 Mayıs 2019 Perşembe 13:26

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteklikleriyle 3 üncüsünü düzenlediği “Türkiye Genç Yazarlar Kurultayı” Yalova’da yapıldı.

3 Mayıs 2019 tarihinde, “Geleceğin Edebiyatı: Dijitalleşme, Gençlik ve Edebiyat” temasıyla başlayan ve üç gün süren kurultaya; Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen edebiyatın farklı alanlarında eserler veren 30 genç yazar, günümüzün önemli yazar ve şairleri ile TYB  Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Yapılan değerlendirmelerin sonucunda ortaya çıkan durum tespiti, teklif ve önerilerimiz;

  1. Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasının; eğitimden sağlığa, ticaretten ulaşıma, bankacılıktan kamu hizmetlerine kadar birçok alanda hayatımıza yenilik ve kolaylıklar sağladığı bir gerçektir.
  2. Bu gelişme ne yazık ki edebiyat alanında istenilen seviyeye ulaşamamış, edebiyat ürünü olup olmadıkları bile anlaşılamayan metin ve içerikler sosyal medyada yer almaya devam etmektedir.
  3. Özellikle genç kuşağın, kelimeleri kısaltarak anlamsız bir şekilde kullanmaya yönelmesi dilimiz açısından olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Kendine iyi bak yerine 'kib', selam yerine 'slm', hayırlı günler yerine “hg”, ne zaman yerine “nzm” gibi kısaltmalar dildeki yozlaşmayı da beraberinde getirmiştir.
  4. Konuları gerçek anlamda bilmeden, tahlil etmeden, önümüze konulan hazır bilgilerle yetinen ve böylece her şeyi bilen ama hiçbir şeyi bilmeyen bir kitle ortaya çıkıyor. Hiç kitap okumamakla övünen, hayatı boyunca kütüphaneye yolu uğramayan yüksek diplomalı bir okur-yazar kesim var.
  5. Dijital ortam bilgiyi alabildiğine çoğaltıyor, bilgeliği bitiriyor.
  6. Günler, haftalar, aylar hatta yıllar süren bir çabanın sonunda ortaya çıkan edebiyat ve sanat eserini, yazarının/ sanatçının haberi olmadan ilgili-ilgisiz bölümlerini kopyala yapıştır yaparak sosyal medyada paylaşarak tartışmaya açanların iyi niyetli ve masum oldukları söylenemez. Sosyal medya edebiyat konusunda güvenilir bir alan niteliği taşımıyor.
  7. Sanal dünyada, edebiyat alanındaki yasa dışı paylaşım ve içeriklerin izinsiz ve isimsiz kullanılması artarak devam ediyor. Sosyal medyadaki telif hakkı meselesi çözüme kavuşturulamadı. Hukuk dijitalleşmenin hızına yetişemiyor.
  8. Yüzyıllar önce yaşamış düşünürlere günümüz meseleleri hakkında felsefi bir düşünceye sahip olmayan sözler söyletiliyor, kimi de kendi söylediğinde ciddiye alınmadığını bildiğinden hayali kahramanlara, “üstatlara” söyletiyor sözlerini. Sosyal medyada yer alacak yazıları kontrol edecek, denetimden geçirecek bir yayın kurulu ya da editör sistemi olmadığından; paylaşılan her içerik ciddiye alınıyor. 
  9. Şair, yazar, düşünür eserini tanıtmak, yayıncı yeni çıkan kitaplarını ücretsiz ve hızlı bir şekilde duyurmak için sosyal medyada yer almak istiyor. Yaşanan olumsuzluklar karşısında birçok nitelikli edebiyatçı sosyal medyadan çekilmek zorunda kalıyor.
  10. Bilinçli sosyal medya kullanıcılarını yetiştirmek için; ahlaki değerler, eleştirel düşünce  ve medya okuryazarlığı mutlaka eğitim müfredatına girmelidir.
  11. Geçmişteki ve günümüzdeki Türk edebiyatının saygın kişileri ve eserleri orijinal metinleri üzerinden tanıtmak,  gençlerimizin edebiyatı sevmelerini sağlayacağına inanıyoruz. 08.05.2019

 

                                                                                 Türkiye Yazarlar Birliği

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.