06 Mayıs 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara3°C

DİNİ VE AHLAKİ KAVRAMLAR ÇOCUKLARA NASIL VERİLDİ?

Gülsüm Pehlivan Ağırakça'nın yazdığı 'Osmanlı Döneminde Çocuk Hikaye Kitapları' eseri hem çocuk eğitimi hem de edebiyatı alanında yeni, özgün çalışmalara büyük katkılar sağlayabilecek bir eser. Yasemin Kapusuz yazdı..

Dini ve ahlaki kavramlar çocuklara nasıl verildi?

26 Ocak 2015 Pazartesi 14:53

Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) Yayınları'ndan Mayıs 2014 yılında basılmış Gülsüm Pehlivan Ağırakça hanımefendinin “Osmanlı Döneminde Çocuk Hikaye Kitapları” adı eseri. Gülsüm Hanım, gerek Değerler Eğitimi Merkezi çalışmalarına katılarak gerek projeler üreterek Ensar Vakfı’na emek ve gönül veren güzel insanlardan biri. Ensar Vakfı bünyesinde yer alan DEM, eğitim, araştırma, derleme, yayın çalışmalarına 2003 yılından beri devam ediyor.
Son dönemlerde “değerler eğitimi” çokça tartışılır oldu. “Değerler eğitiminin din dersinden farkı yoktur” diyor kimi aydınlarımız! Eğitimi geçmişten ayrı düşünmemek, geçmişle bağ kurarak yeni çalışmalar yapabilmek adına Gülsüm Hanım’ın yazdığı bu eser hem çocuk eğitimi hem de edebiyatı alanında yeni, özgün çalışmalara büyük katkılar sağlayabilecek bir eser. Din eğitimi konusunda ülkemizde ilk akla gelecek isimlerden olan Prof. Dr. Halis Ayhan hocamızdan destekle hazırlamış yazar eserini.
Kitabın ilk bölümünde 1908-1928 tarihleri arasında çocuğa ve çocuk edebiyatına genel bakış incelenmiş. Bu dönemde yazılmış çocuk hikaye kitapları, nitelik ve nicelik bakımından değerlendirilmiş. İkinci bölümde ise kitaplarda bulunan dini ve ahlaki bölümler ayrı ayrı başlıklar halinde incelenmiş.
Kitabı girişinde yazar çocukluk tarihinin ihmal edildiğini, çocuğun “birey” olarak görülmesiyle yetişkinlerden farklı değerlendirilmeye başlandığını ifade ediyor. Çocukluk tarihine ait çalışmalar az olduğundan, çocuk hikaye kitaplarını inceleme safhası uzun sürmüş. Kitapların, yazma eserler kütüphanelerinde tek tek incelenmesinin ardından listeye 31 kitap alınmış ve bu kitaplardaki dini ve ahlaki motifler tespit edilmiş. Hikayelerin çoğu “masal” türüne yakın olup eğlendirmek ve bazı manevi ve ahlaki değerleri kazandırmak amacıyla yazılmış izlenimini veriyor.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19315/dini-ve-ahlaki-kavramlar-cocuklara-nasil-verildi.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.