05 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara12°C

DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK: ​SOSYAL MEDYA İLAÇ MI? ZEHİR Mİ?

Sosyal medya, gençlerin online kimlikler oluşturmasına, başkalarıyla iletişim kurmasına ve sosyal ağlar oluşturmasına imkan tanımaktadır.

Doç. Dr. Ali Murat Kırık: ​Sosyal medya ilaç mı? Zehir mi?

10 Nisan 2021 Cumartesi 12:01

Bu ağlar, özellikle dışlanma yaşayan veya engelli ya da kronik hastalıkları olanlara yardımcı olmak üzere gençlere destek sağlayabilmektedir.

Gençler ayrıca eğlence ve kendini ifade etmek için sosyal medyayı kullanmaktadır. Sosyal paylaşım ağları, gençleri güncel olaylara maruz bırakabilir, coğrafi engellerin ötesinde etkileşimde bulunmalarına izin verebilir ve onlara sağlıklı davranışlar da dâhil olmak üzere çeşitli konular hakkında enformasyon verebilmektedir. Esprili veya dikkat dağıtıcı olan ya da akranlarıyla anlamlı bir bağlantı sağlayan sosyal medya gençlerin depresyondan kaçınmasına bile yardımcı olabilir. Ancak tam tersi ağır depresyona da sokabilir.

 

Bu konu üzerine araştırmalar yapan Twenge ve meslektaşları, dijital medyada harcanan zamanın artması nedeniyle gençler arasındaki genel yüz yüze etkileşimlerin azalabileceğini ileri sürerken, Hall ise ilişkinin tersine gitme olasılığı olduğunu belirtmektedir.

 

Hall’ün sözlerinden de anlaşılacağı üzere sosyal medya kullanımı gençleri olumsuz yönde etkileyebilir, dikkatlerini dağıtabilir, uykularını bozabilir ve onları zorbalığa, söylentilerin yayılmasına, diğer insanların hayatlarına dair gerçekçi olmayan görüşlere ve akran baskısına maruz bırakabilmektedir.

Siber zorbalık çağın sorunu!

Pek çok insan siber zorbalığın gençler için bir sorun olduğunu düşünüyor. Ne yazık ki, yetişkinler de çevrimiçi ortamda birbirlerine zorbalık yapabilirler ve bazen hedefleri iş arkadaşlarıdır. Tipik zorbalık türleri arasında saldırgan ve nahoş e-postalar, özel mesajlar ve kamuya açık yorumlar, zorbalık yapan hedefin kötü niyetli veya manipüle edilmiş fotoğraflarını çevrimiçi olarak yayınlamak bulunur. Zorbalığın kurbanı olan çalışanlar genellikle aşırı stres yaşadıklarını belirtmektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.