05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C

DÜNYA ŞAİRLERİ MEHMET AKİF ERSOY MÜZE EVİNİ ZİYARET ETTİ

Dünya şairleri Mehmet Akif Ersoy Müze Evini ziyaret etti

11 Haziran 2022 Cumartesi 12:49

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 14'üncüsü düzenlenen "Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni" için İstanbul’da bulunan şairler, İstiklal Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un Beyoğlu'nda Mısır Apartmanı’nda yaşadığı daireyi ziyaret ettiler.

TYB kurucu ve şeref Başkanı, Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi başkanı D. Mehmet Doğan, dünyanın farklı ülkelerinden gelen şairlere, Âkif’in hayatı, eserleri, düşünce dünyası, günümüze kadar olan tesirleri ve Milli Mücadeleye sağladığı katkılar hakkında bilgiler verdi.

Doğan, “Akif Milli Mücadele sonrasında Türkiye’den ayrılmaya zorlandı. Mısır’a gitti. Orada sıkıntılı, çileli günler geçirdi. Vefat edeceğini anlayınca 16 Haziran 1936'da Mısır'dan hasta ve yorgun olarak İstanbul'a geldi. Ondan rahatsız olanlar hasta halinde bile onu takibat altına aldılar. Abbas Halim Paşa’ya ait olan İstiklâl Caddesi'ndeki bu Mısır Apartmanın dördüncü katında, hayatının son gülerini burada yaşadı ve vefat etti.” dedi.

Şairlerin büyük bir ilgi gösterdikleri müzede Kosovalı şair bir şiirini seslendirdi.

Ziyarete TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve dünyanın farklı ülkelerinden şairler katıldı.

Müze görevlisi de yaptığı konuşmada özellikle öğrencilerin müzeye yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi. Mehmet Akif Kitaplığı, Belgesel Odası, Şiir Odası ve Sergi Salonu’ndan oluşan Hatıra Evi’nde Mehmet Akif Ersoy’un şahsi eşyaları ve kitapları sergileniyor.

8d570d71-67e6-41de-aec6-04fbd4e2fc36.jpgbd5291e2-435d-4431-9c52-14df4c1e89b4.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.