06 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara15°C

ERBAY KÜCET: MUSİKİ TARİHİMİZ

Açıldığı günden beri akademisyen, araştırmacı, öğretmen, öğrenci, çocuk ve halkımızın okur olarak adresi Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine arada bir uğruyorum.

Erbay Kücet: Musiki tarihimiz

02 Ağustos 2022 Salı 13:37

 Geçtiğimiz hafta içinde uzun yıllardır Samsun’da edebiyat öğretmeni olarak görev yapan kadim dostum Muhammed Köksal ile kütüphanenin Cihannüma salonundaki devasa yer kürenin önünde pozumuzu verdikten sonra 19 Mayıs 2022 de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı ‘Saz ve Söz Türk Müziği Tarihi Sergisi’ni ziyaret ettik.

Aklınıza gelebilecek el yazması musiki kitabı, eski orijinal notalar, yüzyıllar öncesinden kalma çalgılar, geçmişin tanınmış üstatlarına ait şahsi eşyalar, ünlü bestecilerin çalgı aletleri, musiki geçmişimizle ilgili muhtelif objeler sergilenmiş.

Türk Klasik Müziği, Türk Tasavvuf Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Askeri Müziği, Türk Çok Sesli Klasik Müzik, Türk Popüler Müziği ve Türk Dünyası Müziği kategorilerini temsilen dönemin müzik aletlerini yakından görürken hayatta olmayan müzisyenlerle sınırlı tutulmuş serginin ilk olmasına şaşırdım.

Müzik kültürümüzün geçmişini de öğrendiğimiz serginin 15 Ağustos 2022 tarihine kadar ziyarete açık olacağını belirtelim. Türk müziği ağırlık noktası olarak seçilirken Türk müziğinin önde gelen musiki âlimlerinden Farabi'nin, Urmiyeli Safiyüddn'in, Abdülkadir Meragi'nin, Dimitrius Cantemir'in, Nasır Abdülbaki Dede'nin birbirinden kıymetli el yazması musiki kitapları ile eski yüzyıllarda icat edilen nüzhe, mugni ve saz-ı murassa gibi artık kullanılmayan bazı enstrümanların örneklerini de görüyorsunuz.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/musiki-tarihimiz-5009/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.