29 Mart 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

“ERDEMLİ İNSAN KENDİNİ TANIR VE BİLİR”

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ümitköy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesince düzenlenen “Ramazan Söyleşileri” programına katıldı.

“Erdemli İnsan Kendini Tanır ve Bilir”

23 Mayıs 2020 Cumartesi 03:30

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Ümitköy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Akademik Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ümitköy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesince düzenlenen “Ramazan Söyleşileri” programına katıldı.

20.05.2020 tarihinde saat: 21.30 da instagram/umitkoykizaihl hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşiyi Dilek Halaçlı yönetti.

Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Dilek Halaçlı’nın “Eğitim ve Davranışta Erdem” konusundaki sorularını cevaplandırdı.

Başkan Arıcan, “Erdem insani değerlerle haiz olmak demektir. İdeal tüm tutumlara erdem diyoruz. Erdem iyi ahlâkın temayüz etmesidir. Maruf olmaktır. İnsanı medeni kılan vasıf da erdemliliğidir. İnsan ruhunun artı ve eksileri var. Bunların bir kıvama gelmesi erdem. İyi olanlar egemen olursa buna iyi ahlâk  kötü olanlar egemen olursa buna da reziletler diyoruz. İnsan denge varlığıdır. İnsanı insan yapan şey hulk, ahlâk. Ahlâk “hulk” kelimesinden geliyor Arapça’da. İnsanlarda bir tutum var. İnsan Kerim (iyi) bir varlık. İnsanın var olma nedeni imtihan, imtihanı başarıp başaramayacağımızdır.” dedi.

Modern dönem insanı kendinden uzaklaştırdı

Konuşmasında iyi ve erdemli insan olmanın önemine, değerine vurgu yapan Arıcan, erdemli olabilme ve kalabilmenin bir mücadele gerektirdiğini ve temel esprinin insanların bu sınavı kazanıp kazamamaları olduğunu söyledi.

İnsanın doğduğu andan itibaren iyi hasletleri kendinde yerleştirmek hem de göstermekle yükümlü olduğunu, bir kişinin saatlerce tefekkür edebileceğini ve insanı inşa olan bir varlık olarak tanımlayan Başkan Arıcan, “Sıla-i Rahim ömre berekettir. Büyüklere hürmet, rahmettir. Dostluğu bu hengamede hatırlamalıyız. Dostluk, adalet erdeminin içindedir. Aristoteles “Nikhomakhos’a Etik”te bahseder dostluk erdeminden. Dostlukta hesap kitap olmaz, tüm içtenliğiyle paylaşırsın.  Dost sesi ruhun derinliklerine coşkunluk verir. Dostu ziyaret etmek, dostun sesini duymak ruhu iyileştirir. İnsan sevgiye muhtaç. Modern dönemde aile yetmiyor ruhi yetişmeye. İnsan kendiyle barışık değil, kendi tutumunu beğenmiyor. Modern dönem insanı kendinden uzaklaştırdı.” diye konuştu.

Başkan Arıcan bir soru üzerine ahlâkla ilgili olarak da şunları ifade etti:  “Ahlâk bir eğitim süreci. Ahlâkı Kur’an olan bir insandı Efendimiz (s.a.v.) Hz.  Peygamber en güzel örnek, Numune-i İmtisal. Vahiy ahlâkıyla muttasıf oldu. Efendimiz (s.a.v.) nefsin terbiyesini büyük cihad olarak ifade etmiştir. Sivaslı Kadı Burhaneddin var. Divanı’nda “Nefsin Müslümanlaştırılması”ndan bahseder. Nefs kötülüğü sürekli emreder, bu önemli bir öğretim sürecidir. Allah her insana çok ulvi bir yön vermiştir. Bunu bulmalıyız, kendisinde mündemiç olanı bulduğunda insan daha mutlu olacaktır.”

Erdem iyilik yapma çabasıdır

Söyleşinin konu başlıklarından biri olan ve Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’ın özellikle üzerinde durduğu “Erdem ve Erdemli İnsan” konusunda ise,

“Erdemli insan olmak zor bir iş değil. Esasen erdemsiz olmak çok zor. Cesur olup çaba göstermeliyiz. Fikrinizle, sevginizle, bilginizle cömert olmak erdemdir. İnsan kendi başına kalmalı, kendisi olmalı. “Kendin için düşündüğünü kardeşin için iste.” düsturu hatırlanmalı. Edebin insanda temerküz etmesi, yerleşmesi bir disiplin işidir. İnsanın edepli olması su içmesi gibi bir ihtiyaçtır. İnsan nasıl susuz yaşayamazsa edep de öyle. Erdem bir taşma, feyezan etme durumudur. İyiliğin yoğunlaşması, güzellikle çoğalan bir şeydir. Küçük iyilikler büyük belaları defeder. Erdemlilik süreklilik ve disiplinlilik ister. İyilik yapa yapa çoğalır. Türkçesi erdem, Arapça fazilet, feyz kökünden gelir. Nefis terbiyesi sonra çile, her iş sevgiyle olur muhabbetle olur.” diye konuştu.

                                                              Mahmut Erdemir – Rabia Nur Akmaz

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.