20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

FAHRİ SARRAFOĞLU: BU CAMİANIN BAŞINA GELENLER

YIKILDI-YAKILDI- YENİDEN YAPILDI-YAĞMALANDI-DEFİNE ARANDI şimdi de sessizce cemaatini bekliyor

Fahri Sarrafoğlu: Bu Camianın Başına Gelenler

02 Nisan 2020 Perşembe 12:41

Kâğıthane deresi üzerinde güzel ve zarif bir cami vardır. Caminin özelliği ise “minaresindeki incelik ve zarafettir.” Minare diğer camilerdeki minarelerden farklı olarak iki kişi farklı merdivenlerden giriyor ve birbirini görmüyor. İki müezzin aynı anda ezan okuyabiliyor. Aziziye Cami ya da “Sadabad Camii” olarak da bilinen bu caminin bulunduğu alana ilk camii 1722'de Sadabad Sarayı ile birlikte yaptırılmıştır. Hicri 27 Şevval 1134'te yapılan açılış töreninde ise Sultan III. Ahmed namazını bu yeni camide kılar. Patrona Halil Hareketi'nde yıkılan camiyi Sultan III. Selim yeniden yaptırır. Daha sonra Sultan II. Mahmud, Sadabad Sarayı ile birlikte camiyi de yeni baştan inşa ettirir. Zamanın tahribatına uğrayan saray ve camiyi, bu defa Sultan Abdülaziz yeniden yaptırır. Günümüzde Aziziye Camii adıyla halen ayakta olan bu camii 1863'te saray baş mimarları Sarkis ve Agop Balyan Biraderlerin inşa ettiği camiidir.

Camiinin kapısının üstünde Sultan Abdülaziz' in H.1279 (M.1863) tarihli tuğrası bulunmaktadır. Tuğranın altında Ser Kenan Abdülfettah Efendi' nin hattı ile şair Kamil'in on mısralık tarih manzumesinin son mısralarında:

“Eyledi bünyan Sadabad da

Camii zivayi han Abdülaziz”

yazısı mevcuttur.

 

İKİ KİŞİNİN AYNI ANDA EZAN OKUDUĞU “İLGİNÇ MİNARESİ”
Camii dönemin batı mimari etkileriyle yapılmıştır. Çift sıra pencereli ve muntazam kesme taştan duvarlar üzerinde ahşap bir kubbe bulunur. Üstü kurşun kaplı kubbenin içi çiçek desenleri ile süslüdür. Mihrap ve duvarlarındaki süslemelerden günümüzde sadece mihraptakiler kalmıştır.

Kare bir yapıya sahip camiinin neogotik üsluba sahip minaresinin içinde her biri 100 taş basamaktan oluşan iki ayrı merdiven bulunmaktadır. Birine camiinin içinden diğerine ise bahçeden girilir. İki kişi aynı anda birbirini görmeden şerefeye çıkabilir. Şerefesinde zarif sütunlar ve sütun başları ile yapılmış gölgeliği 1940 tamiratında sökülmüş, bir daha da yerine takılmamıştır.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/bu-caminin-basina-gelenler-makale-45757

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.