02 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

FİKRİ TÜRKEL'DEN: İNSANLIK KENDİ KIYAMETİNİ HAZIRLIYOR

Ne­pal dep­re­mi ile kü­re­sel kriz­le­ri bir ke­re da­ha ha­tır­la­dık. As­lın­da da­ha bü­yük risk­ler için­de ya­şı­yo­ruz.

Fikri Türkel'den: İnsanlık Kendi Kıyametini Hazırlıyor

01 Mayıs 2015 Cuma 17:06

Ne­pal dep­re­mi ile kü­re­sel kriz­le­ri bir ke­re da­ha ha­tır­la­dık. As­lın­da da­ha bü­yük risk­ler için­de ya­şı­yo­ruz.

Da­ha doğ­ru­su, kı­ya­me­tin ayak ses­le­ri her ge­çen gün ar­tı­yor. Tek­no­lo­ji­nin bu ka­dar yo­ğun ge­liş­me­si­ne, ik­lim de­ğiş­li­ği uya­rı­la­rı­na ve sür­dü­rü­le­bi­lir­lik ça­lış­ma­la­rı­na rağ­men in­san me­de­ni­ye­ti­ni teh­dit eden 12 risk bü­tün dün­ya­yı teh­dit edi­yor.

Glo­bal Chal­len­ges Fo­un­da­ti­on (Kü­re­sel So­run­lar Vak­fı) ad­lı ku­ru­lu­şun yap­tı­ğı ça­lış­ma­ya gö­re, in­san­lı­ğı teh­dit eden 12 dev ris­kin 10 ta­ne­si in­san­la­rın ve yö­ne­ti­ci­le­rin so­rum­suz­lu­ğun­dan kay­nak­la­nı­yor.  

Ön­ce risk­le­ri sa­ya­lım, son­ra içe­ri­ği­ne da­ir bir­kaç şey ek­le­ye­ce­ğim. 

1. Aşı­rı İk­lim De­ği­şik­li­ği

2. Nük­le­er Sa­vaş

3. Eko­lo­jik Fe­la­ket

4. Kü­re­sel Sal­gın­lar

5. Kü­re­sel Sis­tem Çö­kü­şü

6. As­te­ro­id Yağ­mu­ru

7. Sü­per Vol­kan­lar

8. Sen­te­tik Bi­yo­lo­ji

9. Na­no­tek­no­lo­ji

10. Ya­pay Ze­kâ

11. Be­lir­siz Risk­ler

12. Li­der­le­rin Kö­tü Yö­ne­ti­mi

Bun­la­rın için­de sa­de­ce "As­te­ro­id Yağ­mu­ru" ve "Sü­per Vol­kan­lar" in­san­la­rın ira­de­si­nin dı­şın­da ge­li­şe­bi­le­cek kı­ya­met se­nar­yo­la­rı ola­rak gö­rü­nü­yor. Di­ğer­le­ri­nin hep­sin­de ken­di dah­li­miz var ve ken­di kı­ya­me­ti­mi­zi son hız­la ha­zır­la­ma­ya de­vam edi­yo­ruz.

Ay­rı­ca, bu risk­le­rin ço­ğu bir­bi­riy­le ir­ti­bat­lı ve bir­bi­ri­ni te­tik­le­yen özel­lik­ler gös­te­ri­yor. As­lın­da kü­re­sel iş­bir­li­ği amaç­lı ha­zır­lan­mış olan bu ra­po­ru han­gi li­der­ler kaa­le alı­yor bil­mem. An­cak bu sa­de­ce si­ya­si li­der­le­ri de­ğil, he­pi­mi­zi il­gi­len­di­ri­yor. 

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/insanlik-kendi-kiyametini-hazirliyor-1947yy.htm

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.