28 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara21°C

GÖKTAN AY: ÜNİVERSİTEDE; ‘ETİK’ OLMAYAN ‘KİŞİ’, ÜST MAKAMLARA ATANMAMALIDIR!..

Akademisyen; “Üniversitelerde ve yüksek öğrenim kurumlarında, öğretim işini gerçekleştiren, araştırmalar yapan ve özgün araştırmalarıyla alanına fayda sağlayan kişilere verilen isimdir.

Göktan Ay: Üniversitede; ‘etik’ olmayan ‘kişi’, üst makamlara atanmamalıdır!..

29 Mayıs 2019 Çarşamba 10:26

Arş.Gör,Dr.,Dr. Öğr. Üyesi,Doç. ve Prof. unvanlarına sahiptirler.

Akademisyenin görevi; kendini sürekli geliştirmek, araştırma yapmak, üretimde bulunmak ve kaliteli öğrenci yetiştirmektir. Akademisyen, okulda siyaset yapmamalı, tarafını; devletinin ve milletinin refahı, gelişmesi için belli etmelidir.

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) 2017-2018 öğretim dönemine ait yükseköğretim istatistikleri yayımlandı.(Mayıs 2018) 206 üniversitede akademisyen sayısı 158.098 oldu, bunun; 24.640 Prof., 14. 456 Doç., 37.520 Dr. Öğr .Üyesi, 35.484 Öğr. Gör., 45.998 Arş.Gör. olarak çalışıyor. Akademisyenlerin 70.235'i kadın, 87.863'ü ise erkek Öğretim Üyesi.

Demek ki, yanlış yapan akademisyenler %10 olsa 15.080 olur, %1 olsa 1508 olur ki, bu bile çok fazla. Akademide; yanlış işler yapanlar minimalize edilmeli, kişilik karakter analizi v.b. yöntemlerle akademi kurtarılmalıdır.

Prof. Dr. Coşkun Can Aktan, ilginç bir akademisyen tipolojisi yapmış;

 “Okur-yazar akademisyenler”:  Bunlar  sahip oldukları unvanların görev ve sorumluluğunu taşıyan bilgili, liyakatli ve erdemli insanlardır. Tabii, burada okur-yazarlık kavramını kendi alanında kitaplar okuyan ve saygın bilimsel dergileri takip eden akademisyenler için kullanıyoruz. (Bize göre %50)

“Okur-yazmaz akademisyenler”: Bu kategorideki akademisyenler, kendilerinden beklenen görevi kanaatimce eksik yapmaktadırlar. Yazmak, bilgiyi paylaşmak demektir. Bilimin gelişmesi için akademisyenlerin sahip oldukları bilgiyi yazarak daha geniş bir kitle ile paylaşmaları gerekir. Yine de bu kategoride etik-dışı bir davranıştan söz edilemez. (Bize göre %5)

 “Okumaz-yazmaz akademisyenler”: Bazı akademisyenler tembellik, rehavet ve atalet içerisinde mesleklerini sürdürürler. Kimileri araştırma görevlisi olarak girdiği meslekte hayret edilecek bir şekilde okumadan ve yazmadan bazı akademik ilerlemelere sahip olur ve sonra da emekli olur. (Bize göre %10)

“Okumaz-yazar akademisyenler.” Doğrusu bu en tehlikeli grubu oluşturur!... Böyle türlerin varlığı da aşikardır. (Bize göre %15)

 “Okumaz-yazmaz, fakat yazdırır akademisyenler!..” Asistanlarına kitap yazan ahlaksız hocaların sayısı da az değildir!... Bu kategori tamamen ahlak dışı bir alanı temsil eder. (Bize göre %10)

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/3069/universitede-etik-olmayan-kisi-ust-makamlara-atanmamalidir.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.