03 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara17°C

HALİL İBRAHİM ÖZDEMİR: TÜRK COĞRAFYASININ SESLERİ

Türkiye Yazarlar Birliği’nce, Kültür Bakanlığı ve TİKA’nın desteği ile Trakya Üniversitesinin ev sahipliğindeki 13. şiir şöleni Osmanlı’nın başkentlerinden Edirne ile Balkan Türklerinin yaşadığı Gümülcine’de ve Kırcaali’de yapıldı.

Halil İbrahim Özdemir: Türk Coğrafyasının Sesleri

02 Aralık 2019 Pazartesi 09:51

Türkçe konuşan,  Türkçe düşünen ve yazan  24 ülkenin şairleri  ortak bir noktada buluşma imkanı buldu. Bu buluşma ortak aklın ortak his dünyasının gelişmesine önemli katkılar sağladı.
Şiir, insanların bireysel olarak ruh halini yansıtır.  Türk Dünyası şairlerinin buluşmasında Türk topluluklarının  genel ruh halinin şiire yansımasını gördük.  Sevginin, aşkın, dostluğun, acının  iyiliğin ve güzelliğin  toplumları nasıl derinden etkilediğine şehit olduk.  Duyguların aktarımının yanı sıra  dünyamızın şairlerinin  kaynaşmasına şahit olduk.  Türkiye şiirinin Kazak şiirine, Kırgız şairinin  Tatar şairine  elbette ki  etkileri  vardı.  Ortak bir şiir dilinin ortak edebiyatın ortaya çıkması kaçınılmazdı. Uzak ve yakın bütün insanların birbirlerinden alabilecekleri  şeyler vardı.  Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerinin, Kerkük’tekine, Bulgaristan’dakilerin Türkiye insanına söyleyecekleri vardı. Söylenenler şölende şiir ile,  naif, zengin edebi bir dil ile, sohbetlerde ikili ilişkilerde  de yalın bir şekilde aktarıldı.  İnsanlar birbirlerini anlamakta zorlanmadılar.  Programın sunucularından birisinin  Kırgızistan’dan diğerinin Türkiye’den olması bile  bu birlikteliğin en güzel şekilde anlatıyordu.
 Söğüt’te doğan ve Edirne’den sonra bir cihan imparatorluğuna yürüyen Osmanlı devletinin yolculuğuna  benzer  bir serüvendir şiir şölenleri. Günden güne büyüyerek etki alanını artıran şölenler aynı zamanda  kültür mirasının  paylaşımıdır.  Edirne’de bulunan  kültür varlıklarımız Dünya’nın dört bir tarafına yayılmış Türk topluluklarının  temsilcilerinin ziyaretine açıldı. 
Yanı başımızdaki Balkan coğrafyasının her ne kadar sınırlarla  ayrılmış olsa bile, bu toprakların  Türk Dünyası ile çok yakın bir ilişki içerisinde olduğunu, Edirne’nin Üsküp ile, Kırcaali’nin  Saraybosna ile, İpek’in Bişkek ile  yakın bir dostluğunun ve akrabalığının  olduğunu, Bosna ve Arnavutluk’un, Makedonya’nın hala  geçmişe ait izler taşıdığına  Türkiye’nin  gözlerinin içine baktığına şahit olduk. 
Yunanistan ve Bulgaristan’daki buluşmalar adeta gurbetteki evlat ile anne babanın buluşmasına benzer bir hasret gidermeydi.  Yıllardır birbirini görmeyen  hasret ateşiyle yanan  dostların buluşması hasretin giderilmesine yetmedi.  Birlikte olmanın coşkusunu daha da artırdı.  Hasretin med ve cezirlerini oluşturdu.
13. Şiir Şölenine katılan şairler,  Türk Dünyası’nın kendisi gibi düşünün insanların çizilen sınırlar içerisinde olmadığını, Adriyatik’ten Çin seddine kadar  büyük bir coğrafya olduğunu anlama imkanına kavuştular. Bu büyük coğrafyaya uygun şiirler olmalıydı. Bu büyük coğrafyanın şairleri olmalıydı. 
İşte bu büyük coğrafyanın sesleri,  şiirleriydi Edirne’de , Kırcaali’de ve Gümülcine’de yankılanan.
Nice şölenlere...
 
Halil İbrahim Özdemir
TYB Erzincan Şube Başkanı
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.