29 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

HALİT YILDIRIM: ​D. MEHMET DOĞAN VE"1932 DİNÎ İNKILÂP YILI" ÜZERİNE

Tarih, bu günün insanının dünden ders alıp yarına emin adımlarla yürüyebilmesi için yüzleşmesi gereken bir aynadır.

Halit Yıldırım: ​D. Mehmet Doğan ve"1932 Dinî İnkılâp Yılı" üzerine

05 Mayıs 2023 Cuma 11:52

Nasıl ki her sabah evden dışarı çıkarken saçımızı, başımızı, elbisemizi ayna karşısında düzeltiyorsak devlet idarecileri de tarih aynasına bakarak politikalarımızı, kararlarımızı, kanunlarımızı, planlarımızı gözden geçirmek zorundadır.

Tarih öyle bir muallimdir ki sesi dünden gelir ancak yarına giden yolda ayak izleri bizlere rehberlik eder. Eğer ondan gereken dersi almazsak Mehmet Akif merhumun “Târîh»i «tekerrür» diye ta’rîf ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?” dediği gibi geçmişin hatalarını tekrar etmek durumunda kalırız.

İşte tam bu noktada tarih yazıcılığının usulü ve sıhhat derecesi devreye giriyor. Zira yanlı ve yanlış bir tarih yazımı okuyana elbette ders veremeyecektir. Tarihi gerçeklerin tahrif edilmek suretiyle imal edilen tarih aynası; şişmanı zayıf, cüceyi dev, devi cüce gösteren bir illüzyon aynasından başka bir şey olmayacaktır.

Özellikle Batılılaşma İhaneti isimli eseriyle fikri alt yapımızın teşekkülünde emeği ve etkisi olan kıymetli üstadımız D. Mehmet Doğan’ın son eseri olan “1932 Dinî İnkılâp Yılı” kitabı da önümüze konulan bu illüzyonist, sahte tarih aynasını asli ve gerçek ayarlarına döndürmek için yazılmış bir eser hüviyetinde. Zira önümüzde adına tarih denilen metinler, maziyi unutturtmak isteyenlerin elimize tutuşturduğu yalan, yanlış şeyler ile gerçeklikten fersah fersah uzak, muharref, tamamen ideolojik kurmaca efsaneler, masallar ve hikâyelerden başka bir şey değil. Doğan da kitabında bu yalanları belgelerle tek tek çürüterek, “gerçek tarihi” gün yüzüne çıkarmak için çaba sarf etmiş.

Tarih ile kendi çapında yüzleşmeyen ve önüne konulan metinleri tarih olarak kabul etmiş birileri için bu kitap elbette şok etkisi yapacaktır. Ancak birazcık bu işleri kurcalamış olanlar ise “bu da mı olmuş, pes yani” diyecekleri hadiselerle karşılaşacak.

Kitapta 1932 yılını genel olarak ezanın Türkçe okunduğu, salânın kaldırıldığı, dilimize en öldürücü darbeyi vuran ilk dil kurultayının yaşandığı, kendi öz musikimizin konservatuvarlarda eğitiminin yasaklandığı bir yıl olması yanında ekonomik, siyasal ve sosyal buhranların yaşandığı bir yıl olarak okuyoruz.

Şubat 2023 tarihinde Yazar Yayınları arasından çıkan 324 sahifelik kitap sunuş ve giriş kısımlarından sonra, “1930’ların Dünyası”, “Son İnkılâp: 1932”, “İnkılâbın Tereddisi”, “Yasaklanan Medeniyet Yahut “Musiki İnkılâbı” ve “Müteferrik Bahisler” başlıklar halinde beş bölümden ve eklerden oluşuyor. EK bölümünde ise 1932 yılında yayınlanan gazetelerin kupürleri de yer alıyor.

19451-001.jpg

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/d-mehmet-dogan-ve1932-dini-inkilap-yili-uzerine-3604/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.