16 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

HASAN ÖZTÜRK: ORTADOĞU'DA GERGİN GÜNLER

Ortadoğu’yu ateşe atacak senaryolar havada uçuşurken, gerilimin daha da artacağı günlere giriyoruz

Hasan Öztürk: Ortadoğu'da gergin günler

16 Nisan 2024 Salı 11:07

Senaryo bir: İsrail, Gazze meselesinde kısmen desteğini geri çeken Amerika ve Batı dünyasını yeniden yanına çekmek için İran’a “gel gel yaptı”, İran tuzağa düştü.

Senaryo iki: İran, Şam’daki Başkonsolosluk binasına yapılan saldırıyı uluslararası hukukun gereği vatan toprağı kabul edip, “meşru müdafa hakkı”nı taraflara haber vererek “mümkün olan en az zayiat” verdirerek kullandı.

Senaryo üç: İsrail, Gazze meselesininin ilk gününde “Ortadoğu’u değişecek” cümlesini kurdu. Mısır’ı, Ürdün’ü, Lübnan’ı, Suriye’yi ve özellikle İran’ı hedefine koydu.

Senaryo dört: 1979’dan bu yana İsrail’e bir mantar tabancası bile patlatmamış İran, Gazze’deki direnişin hamiliğine soyundu.

Senaryo beş: Amerika, İsrail eliyle bölgenin yayılmacı emelleri olan İran’ı hizaya çekiyor.

Senaryo altı: İsrail, bölgede kendisine tehdit olabilecek bütün ülkeleri istikrarsızlaştırmakta kararlı. Bunu yapabilmek için Amerika’nın ve Batı’nın desteğini almak zorunda. O destek için “şeytanlaştırdığı” İran’ı kullanıyor.

Senaryo yedi: İsrail, kendisine bu güne kadar saldırmamış İran’ı, zaman zaman vurmasına rağmen, son dönemdeki kadar hiç hışkırtmamıştı. Neden acaba?

Senaryo sekiz: İran, Hamas’ın hamiliğine soyunup, Filistin davasını kendi emperyal emelleri için kullanmak istiyor.

Senaryo dokuz: Hamas’ın en önemli liderlerinden Aruri’nin bir İsrail tarafından Beyrut’ta Hizbullah kontrolündeki bölgede öldürülmesinden sonra yaşananlar hiç de normal değil. Hizbullah’ın tavrının sertleşmesi beklenirken, beklentileri boşa çıkartan eylemselik sergiliyor.

Senaryo on: İsrail, İran’ın nükleer kapasitesini sıfırlamak için, mutlaka İran’ı vuracak. İran’ı vurmak için altlık yapıyor.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/hasan-ozturk/3415578-ortadoguda-gergin-gunler

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.