24 Nisan 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara28°C

“İBN-İ ARABİ’NİN ÖNEMLİ ESERLERİ VAR”

Prof. Dr. Ekrem Demirli, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi‘nin düzenlediği söyleşi programına katılarak “İbn-i Arabi’nin Eserlerinden Şiir Örneklerinin Okunması” konusunda açıklamalarda bulundu.

“İbn-i Arabi’nin Önemli Eserleri Var”

02 Haziran 2020 Salı 12:56

30.05.2020 tarihinde “Şehre sözümüz var” üst başlığı altında  gerçekleşen ve şubenin sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanan söyleşiyi Zafer Karakuş yönetti.

Demirli  yaptığı konuşmada, “İslam düşünce dünyasına alışılmışın dışında bir yorum getiren Muhiddin Arabi hakkında da “ 1165 yılında İspanya’nın Murciya kentinde doğdu. Babası ile beraber Kurtuba’ya gelen Arabi, ünlü İslam düşünürü İbn-i Rüşd’ün talebesi oldu. 1215 tarihinde Konya'da bulundu. 1240 yılında Şam'da vefat etti. Ömrü yazmakla geçti. Birçok önemli eser meydana getirdi.” diye konuştu.

 “İslam bilgini ve düşünürü Muhyiddin İbnü’l-Arabî’nin, bir paradigma ortaya koyduğunu “ vurgulayan ve Muhittin Arabi ile ilgili öncelikle metafizik ve akıl karşılaştırması bağlamında bir giriş yaparak konuşmasını sürdüren  Prof. Dr. Ekrem Demirli İslam fukehasının bakış açısını ve ehl-i sünnet geleneğinin değerlendirmelerini mukayese etti.

İslâm tarihinin düşünce tarihinin temel problemlerine de değinen Demirli, Muhittin Arabi'nin ve Sadrettin Konevi önemli bir problemi çözüme kavuştuklarını ve halkın anlayacağı çözümlemeler getirerek bir paradigma ortaya koyduklarını söyledi.

Demirli, İbn-i Arabi’nin şiir dilini zorunlu olmadıkça kullanmadığını ifade ederek, yazılarında özellikle nesir kullanmasının gerekçelerini anlattı. Şiir dilinin gerekçelerini ortaya koyarak Anadolu gibi birçok coğrafyada İslam’ın anlatım usullerine örnekler verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.