24 Nisan 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara26°C

İMPARATORLUK, ANAVATAN VE ÖTEKİLER

Osmanlıda Türklerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerle Türk olmayan Müslim ve gayr-i Müslim ahalinin yoğun olarak yaşadıkları bölgeler arasında vatan bakımından sınırlayıcı ve ötekileştirici davranış yoktu.

İmparatorluk, anavatan ve ötekiler

25 Mayıs 2020 Pazartesi 14:29

Onun için farklı uluslara mensup olanlar Türkiye’yi anavatan olarak benimsemişlerdir. Anadolu’nun isteyen herkese anavatan olmasını başka türlü izah edemeyiz. Bu bakışın yeni dönem için bir anlamı olacaktır.
Fakirliğe mahkûm ulusların küreselleşme ile ortaya çıkan zenginlikten faydalandığını iddia eden Batı merkezli düşüncelerin eleştirilmesi gerekir. Öncelikli olarak küreselleşmenin ifade ettiği mananın da muğlâklıktan kurtarılması gerekmektedir. Zira ortaya çıkan zenginlikten faydalanma ile kast edilen ticarî hareketliliğin önünde herhangi bir engelin bulunmamasıdır. Bireyci ve özgürlükçü fikirleri felsefî bir soruna dönüştürerek tartışmak eksik ve yanlış yorumlara kapı aralıyor. Hâlbuki bireyci ve özgürlükçü fikirlerin bağlamı kolonyalizm ve sömürgecilik dönemlerinde geliştirilmiş ilişkilerle oluşur.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.