30 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara24°C

İNSANDAN İNSANA OLAN YOLU YENİDEN BULMAK GEREK

Şair, yazar ve psikiyatr Kemal Sayar, son kitapları bağlamında Eyyüp Akyüz'ün sorularını cevapladı: 'Dünya bizim yurdumuz değil, ondan geçip giderken kır çiçeklerini toplamaya bakalım.'

İnsandan insana olan yolu yeniden bulmak gerek

24 Şubat 2015 Salı 13:58

Çağın insanı modern hayatın tüm nimetlerine karşın hep mutsuz, yalnız ve şikâyetçi. Her şeye sahip olan zamane insanının en çok muhtaç olduğu şey, merhamet belki de. İnsan ruhunun dehlizlerindeki en zayıf noktaları dervişane bir bakışla tespit edip çözümler sunan şair, yazar ve psikiyatr Kemal Sayar ile son kitapları bağlamında günümüz insanını konuştuk.
Hemen her kitabınızda merhamete değiniyorsunuz? Acıma duygusuna sahip olduğumuz hâlde merhametten neden kaçı(nı)yoruz?
Çünkü merhamette denklik var. Merhamette lütufkârlık yok, kendimize bir rol biçme, bir üstünlük taslama hali yok. Çünkü merhamet, rahmetin aslı sahibinin vasıtası olmakla mümkün. Bu da bir haldir, bir makamdır ve uğruna ter dökülmesi gerekir. Merhamet eden, merhamet edilmiştir.
Merhamet deyince aklıma en yakınımızdakiler, komşularımız geliyor. Komşuluk hukukunu kayıp mı ediyoruz ve bu ilişkilerimizde merhamet nereye gizleniyor?
Bütün ahlaksızlıkların kaynağında komşunun ıstırabının meşrulaştırılması yatar. Bana sorulmamış olsa da, benden yardım dilenmemiş olsa da ötekinden, komşumdan sorumluyum. Komşunun yüzü beni ahlaka çağırır ve ahlak, incindiğim yerde başlar. Onun açlığı ve yoksunluğu beni de incittiğinde başlar. Kutlu sözü hatırlayalım: “Komşusu açken tok yatan kimse, gerçek anlamda inanmış olamaz.” Bizim medeniyetimiz “komşuyu neredeyse komşuya varis kılacak kadar” komşuluk ahlakını vurgular. Ruhbilimde çocuklukla ilgili yaraların ihlal ve ihmalden kaynaklandığı söylenir. Çocuğa bizzat zarar vermek (ihlal) ve başkasının verdiği zararı dindirmek için harekete geçmemek (ihmal). Komşuluk için de aynı düsturu dile getirebiliriz: Komşu hakkının ihlal ve ihmali ırkçılıktan yabancı düşmanlığına, yoksulluktan eşitsizliğe dek bir dizi toplumsal sorunun temelinde yatar. Kurbanın kendi kaderini hak ettiğini düşünen ve kötülüğü akla uydurarak meşrulaştıranlar, yani haksızlık karşısında sesini çıkarmayan ve komşusunun ıstırabına sırtını dönenler, kötülüğü icra edenler kadar mücrimdir. Çünkü kötülük ancak onların sessiz kalmaları kaydıyla hükmünü icra etmektedir.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19577/insandan-insana-olan-yolu-yeniden-bulmak-gerek.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.