30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara23°C

"IRAK TÜRKMENLERİ İÇİN" KİTABI ÇIKTI

Irak Türkmenleri ile ilgili eğitim, kültür, folklor, dil ve edebiyat alanlarında yaptığı araştırmalar, yayınları ve konuşmaları ile tanınan yazar Önder Saatçi’nin yeni kitabı “Irak Türkmenleri İçin” kitabı çıktı.

"Irak Türkmenleri İçin" Kitabı Çıktı

23 Ekim 2020 Cuma 10:32

Makaleler, bildiriler ve denemelerden oluşan eser  Kerkük Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından, Önder Saatçi’nin “Irak Türkmen Şehitlerinin Aziz hatırasına...’ ithafıyla yayınlandı.

Irak Türklüğü bugün Türkiye’de yeterince tanınmamaktadır

Kitabın ön sözünde, eserin neden yazıldığına ilişkin şu ifadeler yer alıyor:

“Irak Türkmenlerinin var olma macerası belki de bütün Türk dünyasında apayrı bir destandır. Bu Türk topluluğu bugüne kadar milli kimliğini ispatlamak için bütün çileleri çekmiştir. Varlığının ret ve inkârından baskının her türlüsüne, zindanlardan idam sehpalarına, kültürel soykırımdan katliamlara varıncaya dek Irak Türkmenleri her türlü bedeli ödemiştir. Fakat onların e derin acısı yalnızlıktır. Yıllarca anavatandaki kardeşlerinin  hasretiyle yanan bu Türk topluluğunu yürekten yaralayan, kardeşlerinin kendisine yabancılaşmasıdır. Irak Türklüğü bugün maalesef Türkiye’de yeterince tanınmamaktadır. Onun zengin dili, edebiyatı ve folkloru, değil Türkiye’deki sade vatandaşlarca, Türkolojiyi (Türklük bilimi) meslek edinmiş, bu alanda araştırmalar yapan bilim adamlarınca da yeterince bilinmemekte ve aştırılmamaktadır. Bu kitaptaki yazılar işte böyle bir yereye merhem olma kaygısıyla kâğıda dökülmüş satırlarıdır. Kitapta okuyacaklarınız, Irak Türkmenlerinin öncelikle anavatandakilere kayıp kardeşlerinin bir mektubudur. Biz yanı başınızdayız, bizi unutmayın, diye seslenen yazılardır.”

Yedi bölümden oluşan kitap “Irak Türkmenleri İçin” başlığı altındaki yazılarla başlıyor. Daha sonra, “Irak’ta Türkçe Eğitim”, “Irak Türkmen Folklorundan”, “Irak Türkmen edebiyatına Dair”, Irak Türkmen Dilcileri”, “Söz Varlığımız Dil Hazinelerimiz”, “Türkçenin Engin Sularında” başlıkları ile devam ediyor.

Irak Türkmenleri, Türk dilinin ve kültürünün şemsiyesi altında

 var olma mücadelesi veriyor

 

Kitap hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanan arka kapak yazısında ise eserin içeriği ve muhtevası hakkında şu bilgiler veriliyor:

“Bu kitaptaki yazılar yirminci yüzyıla çilelerle başlayan, bugün dahi çilesi dolmayan bir milletin, Irak Türkmenlerinin, dil kalesine çekilerek öz benliğini namahreme çiğnetmediğini anlatır. Zengin dilinden, edebiyatından, köklü geleneklerinden taviz vermeden yirmi birinci yüzyıla giren Irak Türkmenleri, üzerlerinde dolaştırılan kara bulutlara, estirilen fırtınalara rağmen bugün de Türk dilinin ve kültürünün şemsiyesi altında var olma mücadelelerine devam etmektedir. Bu kitaptaki makaleler, bildiriler ve denemeler bir kalem erinin, bu nesil topluluğun var olma iradesinin altını çizmesinden ibarettir.”

“Irak Türkmenleri İçin" kitabı; Irak Türkmenleri hakkında bilgi edinmek isteyenler için kaynak niteliği taşıyan önemli bir eser.

Irak Türkmenleri İçin / Önder Saatçi/ Yayıncı: Kerkük Vakfı İktisadi İşletmesi / Yayın Tarihi 2020 / Sayfa: 375

İsteme Adresi:
Kerkük Vakfı
Haseki Sultan Mah. Kuka Sok.
No.1 / 1 Fındıkzade-Fatih/İstanbul
www.kerkukvakfi.com

                                                                                                         Mahmut Erdemir

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.