06 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

İSLAM FELSEFESİ TARİHİNE BİR BAKIŞ

H. Ömer Özden’in kaleme aldığı 'İslam Felsefesi Tarihi', İslam felsefesinin doğuşunu, kaynaklarını, önemli temsilcilerini, aralarındaki etkileşimleri ve felsefi hareketleri öz olarak inceliyor. Recep Şükrü Güngör yazdı.

İslam Felsefesi Tarihine Bir Bakış

14 Aralık 2017 Perşembe 13:32

Varlık, yaratılış, Aristotales, İnbi Sînâ, Farâbî, İbni Arabî, bilim, tabiat, Meşşâî, İşrâkî… İslam felsefesinin doğuşunu, kaynaklarını, önemli temsilcilerini, felsefi hareketleri anlatan H. Ömer Özden’in kaleme aldığı İslam FelsefesiTarihi eserini Recep Şükrü Güngör yazdı.

Literatüre felsefe şeklinde giren “philosophia”, hikmet sevgisi manasına gelir. Felsefi bilgi, biriken bilgi demektir. Felsefenin metodu akıl ve tecrübedir. Hakikat ve kesin bilgi hiç değişmeyen ilkedir. Felsefe bütün bilimlerden yararlanır. Bilimsel verilerle çelişirse felsefenin hakikatten uzaklaştığı anlamı doğar.

H. Ömer Özden’in İslam Felsefesi Tarihi kitabında felsefesinin konusu, sınırları, temsilcileri ekolleri anlatılmaktadır. Kaleme alınan eserden bu alanın araştırmacıları yararlanacağı gibi edebiyat, estetik, ilahiyat alanlarında çalışanlar da çok faydalanacaklardır. Çünkü edebiyat, ilahiyat ve estetik felsefe olmadan çalışılamayacak alanlardır.

Felsefe, bilimlerin alanlarına ayrılmasına kadar bütün dallarla ilgilenmiştir. Mantık, psikoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya, tıp, tarih, astronomi, edebiyat gibi bütün dalları içine almıştır. Bütün bilgileri elde eden kişilere de filozof denmiştir. Günümüzde ise felsefe, ahlak, varlık, bilgi ve estetik değer alanları ile uğraşan müstakil bir alan halini almıştır.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/27498/islam-felsefesi-tarihine-bir-bakis

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.