18 Mayıs 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara24°C

İSMAİL GÜLEÇ: CEMAL SÜREYA'YA GÖRE DERS KİTAPLARINDA OLMASI GEREKEN METİNLER

Bir ders kitabında hangi metinler olmalı? "Okuduğum metinlere ders kitaplarında olması gerekir mi?" diye bakarım. Ders kitaplarında olması gerekir mi?

İsmail Güleç: Cemal Süreya'ya göre ders kitaplarında olması gereken metinler

15 Şubat 2024 Perşembe 14:32

Olması gerekirse kaçıncı sınıfta olmalı? Bu soruya Cemal Süreya'nın, "Yunus ki süt dişleriydi Türkçenin" dizesiyle başlayan şiiri de cevap veriyor.

Cemal Süreya bu şiirinde birçok şairden bahseder. Cemal Süreya'nın sıraladığı isimlerin hiçbirinin ders kitaplarında olmasına itiraz etmem. Etmediğim gibi büyük bir kısmının olmasını da isterim. Şiir uzun olduğu için tamamını aktaramayacağım ama Cemal Süreya'nın isimlerini zikrettiği şairleri sıraladığımda sizin de bana hak vereceğinizi düşünüyorum.

Şiir Yunus Emre ile başlıyor ve şair onun şiirini Türkçenin süt dişlerine benzetiyor. Anadolu sahasında gelişen Türkçenin en önemli temsilcisinin önemi bundan daha güzel nasıl ifade edilebilirdi, bilmiyorum. Yunus olmasa sadece ders kitapları değil, Türkçemiz de eksik kalırdı.

Zikredilen ikinci isim Aşık Paşa ve onun Vasf-ı Hâl isimli 39 beyitlik tasavvufî küçük mesnevisi. Şairin ismini verdiği tek eser olduğuna göre metinde onu etkileyen bir şey olmalı.

Aşık Paşa'dan sonra Emir Sultan ismi gelir ancak Emir Sultan'ın eserlerinden bahsetmez. Ondan beslenen birileri olduğunu söylemekle yetinir. "Başka kim yazdı Emir Sultan'dan" dizesinden akla gelen ilk isim Süleyman Çelebi'dir. Şiirin sonunda bahseder de.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2024/02/14/cemal-sureyaya-gore-ders-kitaplarinda-olmasi-gereken-metinler

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.