19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C

KEMİKLİ: BURSA RUHANİYETLİ VE KUTSAL BİR ŞEHİR

Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Türkiye Yazarlar Birliği Şehir Okumaları” programında konuştu.

Kemikli: Bursa ruhaniyetli ve kutsal bir şehir

05 Haziran 2020 Cuma 13:57

4.5.2020 tarihinde gerçekleşen ve TYB’nin instagram hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşiyi Mehmet Önder Karakaş yönetti.

Yaptığı konuşmada, Bursa’nın tarihi, kültürü, coğrafyası hakkında bilgiler veren Kemikli Bursa’nın savaşmadan alınmış olduğunu belirterek “Bursa savaşmadan alınmış olması yönüyle de medeniyetimizin insana bakışının da bir özetidir, sabrın meyvesidir.” dedi. Tarihte Bursa adının nereden geldiğini aktardıktan sonra Bursa’yı “şiir şehir” olarak tanımladığının altını çizen Kemikli, Bursa’nın tarihi kökenine, ev sahipliği yaptığı medeniyetlere ve bu medeniyetlerden tevarüs ettiği somut ve soyut kültürel miraslarına değindi.

Bursa’nın fethinin kıymetinden bahseden Kemikli, fetih kavramının yıkmakla değil, dönüştürmekle alakalı olduğunu belirttikten sonra, Bursa’nın fethinden sonra yapılan ilk icraatın Bizans’tan kalan kilisenin yıkılmadan camiye dönüştürülmüş olmasının önemine değindi.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehirde daha çok Osmanlı medeniyetinin izlerinin bugünlere kaldığını belirten Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Osmanlı mimarisi nedir?” sorusuna yanıt bulmak için Ahmet Haşim’in Bursa’ya olan seyahatinin altını çizdi. Bursalılığın bir kültür oluşuna ve kent ile şehir kavramları arasındaki farkın şehirlerin kültürel yapılarına olan tesirine değinen Kemikli, Bursa’nın ruhaniyetli ve kutsal bir şehir olduğunu ve Bursa’nın şiirle gezilebileceğini aktardı.

Bursa’nın gerek edebiyat gerek tarih gerekse ilim irfan açısından pek çok zâta ev sahipliğini yapan ve bu zâtlardan bahseden Kemikli, Ulu Cami’nin taşıdığı kıymetin altını çizdi. Süleyman Çelebi’nin Mevlidinin kurucu bir metin oluşunun ve bu metnin Ulu Cami’de kaleme alınışının ayrıca önemli olduğunu belirtti.

Şehir kavramı üzerine de konuşan Kemikli, şehrin bir anlamda da şöhret demek olduğunu ve bu şöhretin ahlak, tavır ve kültür ile açıklanabileceğini belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.