29 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara14°C

KÜLTÜR KODLARI EKSENİNDE DEFACTO ÖLÜMLER

Dil, Kültür ve Kültür Kodları

Kültür Kodları Ekseninde Defacto Ölümler

17 Mayıs 2023 Çarşamba 12:32

Bütün dillerin kendine has bir yapısı, ses sistemi, kelime dünyası ve anlam dünyası vardır. Kelimelerin en önemli görevi anlam dünyasını aktarmaktır. Bu özelliklerle bir kimliğe sahiptir dil. Dilin kimliği diğer dillerle arasındaki farklılıkları gösterir. Bu farklar da ses, kelime ve yapıdan ibaret değildir. Farklılıkların temeli, o dili konuşanların kültürü çevresinde, algılama, yorumlama ve aktarma biçimine dayanır. Çünkü dilin kendine göre oluşmuş olan anlamlandırma ve anlatma alışkanlığı vardır. Dolayısıyla her kültürü ve o kültürün anlamlandırma ve anlatma alışkanlıklarını kendi muhit ve şartlarında, o şartlarla gelişen hayatı sürdürme şekillerinde görmek gerekir. Böylece dilin hangi sosyal ve kültürel ihtiyaçlara karşılık geldiğini anlayabiliriz.

Dilin kimliği düşünce ile arasında simetrik bir ilişkinin bulunduğu gerçeğini de anlatmaktadır. Bu ilişki dilbilimcilerin ortak kanaatidir. Bu kanaate esas durumu, dilin de geçmişten günümüze uzanan kültürel sürecin ürünü olmasıyla ve algılama, düşünme oluşumunun dile yansımasıyla açıklayabiliriz.

Dillerin farklılıkları, yapılarından ve kültürlerinden kaynaklanmaktadır. Bunun sonucu olarak da o dili konuşanların düşünme ve hayatı sürdürme biçimlerinde farklılıklar olmaktadır. Çünkü bir dilin kendine has gerçekliği, o dili konuşanlara yansır. Dilin gerçekliğine dayalı bir anlatım ortaya çıkar. Bu bağlamda yaşanan dönemsel gerçeklikle dilin gerçekliği örtüşür. Bu ikisinin karışımı kültürü ve o topluma mahsus dünya görüşünü oluşturur. Bu maddi ve manevi kazanımların bileşkesi bir veri ve çıktıdır. Toplum aslında kendi bütünlüğü için bu birikimi korumaya meyillidir. Böylece bir kültürel hafıza ortaya çıkar ve veriyi saklamaya, depolamaya başlar. Bu hafıza, verilerin sonraki kuşaklara aktarılmasını dille gerçekleştirir. Dolayısıyla dil, hafızada bulunan değerleri dil göstergelerine (kelimelere) yükler. Dil bu açıdan kültür taşıyıcısıdır. Oluşan bu ortak duygu-düşünce birliği, kültürün dayandığı gerçeklere, kavramlaştırmalar üretmeye ve o kavramlaştırmaların basit ifadesi olan kodlara dönüşür. Kodlar dildeki verileri şifrelemektedir. Kültür kodu nedir sorusunun tam olarak cevaplanmadığı ihtimaline karşı şu tanımı verelim: herkes tarafından aynı ya da benzer anlamlara geldiği düşünülen imgelere kültür kodu denir.

Kültür kodlarının yer almadığı bir hayat düzeni yoktur. Kodlar ekonomide, siyasette, ilişkilerde özetle her yerdedir. O kodlar insanların anlam zeminini oluşturur.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kultur-kodlari-ekseninde-defacto-olumler-k5568.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.